MasterChef Suomi: Beet Wellington, Josen resepti
MasterChef Suomi -sarjan kahdeksannessa jaksossa kilpailijat valmistivat taikinakuoreen leivotut annokset.
Raita-/punajuuret
- 3 raita- tai punajuurta
- 1 dl hienoa merisuolaa
Voitaikina
- 4,5 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 dl jääkylmää vettä
- 250 g voita
Portobellot
- 3 portobellosientä
- 1 rkl voita
- 1 tl hienoa merisuolaa
- 1 rkl valkoviinietikkaa
Sienimassa
- 100 g vapaavalintaisia sieniä
- 1 tl hienoa merisuolaa
- 1 tl jauhettua mustapippuria
- 1 rkl valkoviinietikkaa
- 5 oksaa timjamia
- 5 oksaa meiramia
- 2 shalottisipulia
- 1 rkl voita
Punaviinikastike
- 2 dl punaviiniä
- 2 dl kasvislientä
- Muutama vapaavalintainen metsäsieni
- 2 shalottisipulia
- 3 oksaa timjamia
- 3 oksaa meiramia
- 1 tl jauhettua mustapippuria
- 1 rkl vaahterasiirappia
- 50 g voita
Beet Wellington
- 1 luomukananmuna
- Muutama oksa timjamia
Valmistusohje
RAITA-/PUNAJUURET: Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kokoa suolasta pellille peti raitajuurille. Laita raitajuuret kuorineen suolapedille ja paista noin 40 min lähes kypsäksi. Testaa paiston aikana haarukalla kypsyys.
VOITAIKINA: Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi puolet voista joukkoon. Lisää vesi ja vaivaa kevyesti taikinaksi. Kaulitse noin sentin paksuiseksi levyksi. Leikkaa tai vuole juustohöylällä loppu voi ohuiksi lastuiksi ja lisää taikinan keskelle. Käännä taikina voin päälle. Anna tekeytyä jääkaapissa noin 15 minuuttia ja sen jälkeen taittele kolmeen osaan ja toista kaulinta. Toista ainakin kolme kertaa.
PORTOBELLOT: Leikkaa uloimmat heltat ja jalat sienistä. Säästä sienimassaan. Lämmitä pannulla voi ja paista sienet kokonaisina pehmeiksi mutta napakoiksi. Mausta paistamisen aikana suolalla ja etikalla.
SIENIMASSA: Laita sienet blenderiin ja jauha tasaiseksi hakkeeksi. Leikkaa sipulit ohueksi suikaleeksi. Lämmitä pannulla voi ja lisää sienet ja sipulit. Mausta timjamilla, meiramilla, suolalla, pippurilla ja valkoviinietikalla paiston yhteydessä. Paista kunnes neste on haihtunut. Jäähdytä massa.
PUNAVIINIKASTIKE: Viipaloi sipulit ja sienet ohuiksi suikaleiksi. Paista pehmeiksi. Lisää kasvisliemi, yrtit, punaviini, vaahterasiirappi ja pippuri. Keitä kokoon kunnes nestettä on jäljellä reilu desi. Tarkista maku ja lisää kastikkeeseen mausteita jos tarvitsee. Siivilöi toiseen kattilaan ja anna kastikkeen hiukan jäähtyä ja sekoita joukkoon voi.
BEET WELLINGTON: Kaulitse voitaikina ohueksi levyksi leivinpaperin päällä. Aseta ensin pohjalle puolet sienimassasta, kuorittua ja viipaloitua raita- tai punajuurta, portobellot ja vielä päälle toinen puolikas sienimassasta. Kiedo voitaikina tiukaksi paketiksi leivinpaperia apuna käyttäen ja viillä veitsellä kauniit kuviot pintaan. Älä viillä taikinaa läpi asti. Paista Wellingtonia 200 asteisessa uunissa noin 45 min kunnes taikina on kypsää ja kauniin väristä. Nosta tarjoilualustalle, koristele timjamin oksilla ja tarjoile kastikkeen kanssa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa