MasterChef Suomi: Lihapullat ja leppäsavustettua perunapyreetä porkkanoilla ja ruskealla kastikkeella, Ramin resepti
MasterChef Suomi -sarjan viidennessä jaksossa kilpailijoiden tulee valmistaa suosikkikouluruoka.
Lihapullat
- 200 g naudan jauhettua lihaa
- 1 tl hienoa merisuolaa
- ½ tl mustapippuria
- 5 valkosipulinkynttä
- 50 g voita
Leppäsavustettu perunapyree
- 5 keskikokoista puikulaperunaa
- 100 g voita
- 2 dl kuohukermaa
- 1,5 tl hienoa merisuolaa
- Ripaus pippuria
Porkkanalastut
- 2 eriväristä kokonaista porkkanaa
- 25 g voita
Ruskea kastike
- 25 g voita
- 3 rkl vehnäjauhoa
- 1 rkl tummaa soijakastiketta
- 2 rkl lihalientä
- 1 tl hienoa merisuolaa
- Ripaus pippuria
Valmistusohje
LIHAPULLAT: Pilko valkosipuli ja laita voin (25 g) kanssa pannulle. Anna paahtua noin 10 minuuttia. Lisää valkosipuli jauhetun lihan joukkoon ja mausta suolalla ja pippurilla. Paista lihapullan pinnat ruskeaksi voissa (25 g) pannulla noin 8 minuuttia keskilämmöllä. Siirrä lopuksi pannu 200 asteiseen uuniin viideksi minuutiksi.
LEPPÄSAVUSTETTU PERUNAPYREE: Keitä perunat kuorineen kattilassa ja keitä noin 25 minuuttia, kuori ja pilko muutamaan osaan. Pilko voi kuutioiksi ja laita astiaan kelmun alle. Laita savupyssyn letku astian sisälle ja leppäsavun purut savupyssyn suppiloon. Sytytä purut varovasti tohottimella. Anna voille savua noin 15 minuuttia. Kun voi on savustunut ja pehmentynyt, laita perunat, voi ja kerma tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi massaksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
PORKKANALASTUT: Kuori porkkanat ja leikkaa kuorimaveitsellä pituussuunnassa koko matkasta tasapaksuja lastuja. Lisää voi pannulle ja anna porkkanoiden paistua voissa noin viisi minuuttia.
RUSKEA KASTIKE: Paahda vehnäjauhot pannulla keskilämmöllä kevyen ruskeaksi. Lisää voi ja kiehautettua vettä pieninä annoksina, sekoita koko ajan seosta pannulla. Lisää soijakastike ja lihaliemi lopussa. Keitä kastiketta kasaan ja lisää mausteet. Aseta perunapyreestä noin kahden ruokalusikallisen verran lautasen keskelle ja vedä lusikan kuperalla puolella pyrettä lautasen sivuun. Aseta porkkanat osittain pyreen päälle keskeltä reunoille. Asettele lihapullat myös lautasen keskelle. Kastike kaadetaan tarjoiluastiaan ja kaadetaan lopuksi lihapullien päälle. Koristele tuoreilla basilikan lehdillä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Kurpitsa-uunifetapasta
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän minestronekeitto
-
Kurpitsapiiras
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras