MasterChef Suomi: Kokonaisena paistettu naudan sisäfile, perunagratiini ja punaviinikastike, Pilvin resepti

MasterChef_EPS14_kuva_Annos_Pilvi__juuli_aschan_sveins_8652

MasterChef Suomi -sarjan 14. jaksossa kokataan paikasta finaalissa.

Ainekset

  • 600 g naudan sisäfileetä
  • 2 rkl öliiviöljyä
  • Sormisuolaa
  • Mustapippuria myllystä
  • 3 oksaa timjamia
  • 1 kpl valkosipuli
  • 25 g voita

Perunagratiini

  • 8 perunaa
  • 1 shalottisipuli
  • 2 dl kuohukermaa
  • Pippuria myllystä
  • Sormisuolaa
  • 10 g normaalisuolaista voita

Punaviinimarinoidut sipulikupit

  • 1 keltasipuli
  • 0,5 dl punaviinietikkaa
  • 1 dl ruokokidesokeria
  • 1,5 dl vettä

Punaviinikastike

  • 1 kpl shalottisipuli
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2,5 dl kuivaa punaviiniä
  • 0,5 dl punaviinietikkaa
  • 2,5 dl demi glace kastikepohjaa
  • 2 oksaa timjamia
  • 2 oksaa rosmariinia
  • 2 valkosipulin kynttä
  • Pippuria myllystä
  • Sormisuolaa

Lihaisa juuriselleripyre

  • ½ juuriselleri
  • 1 dl demi glace kastikepohjaa
  • 1,5 dl kuohukermaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • ½ shalottisipuli
  • Sormisuolaa
  • 50 g normaalisuolaista voita

Valmistusohje

Ota tasakokoinen pala fileetä huoneenlämpöön, hiero pintaan suolaa ja pippuria. Laita pannulle öljy, timjamin oksat ja kokonainen valkosipuli halkaistuna. Paista lihan joka puolelle kaunis paistopinta, lisää voita pannulle paiston loppuvaiheessa. Laita liha uunivuokaan ja kaada pannulta öljy-voi-mausteseos lihan päälle.

Paista lihaa uunissa 200 asteessa kunnes paistomittari näyttää sisälämpötilaksi 52 astetta. Kiedo liha folioon vetäytymään.

PERUNAGRATIINI: Kuori perunat ja viipaloi mandoliinilla ohuita viipaleita. Kuori sipuli ja viipaloi ohuiksi renkaiksi. Voitele pienet annosvuoat voilla, lado perunat ja sipulit vuorotellen kerroksiksi ja ripottele myös joka väliin sormisuolaa. Voit myös laittaa lopun voitelu voin perunoiden väliin. Kiehauta kerma kattilassa ja mausta suolalla ja pippurilla. Kaada kuuma kerma perunoiden päälle vuokiin. Laita vuoat uuniin 220 asteeseen ja paista noin 20-25 min, tai kunnes perunat ovat kypsiä (paistoaika riippuu vuokien koosta).

PUNAVIINIMARINOIDUT SIPULIKUPIT: Kiehauta punaviinietikka, ruokoskeri ja vesi. Halkaise sipuli keskeltä ja irrota kerrokset kupeiksi, laita sipulikupit kulhoon. Kaada kuuma liemi sipuleiden päälle ja anna marinoitua.

PUNAVIINIKASTIKE: Kuutioi shalottisipuli ja kuullota kattilassa tilkassa oliiviöljyä. Kaada päälle punaviini, punaviinietikka ja demi glace ja lisää timjamin ja rosmariinin oksat. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä kasaan, kunnes lientä on enää ½ osa jäljellä. Siivilöi kastike pannulle ja jatka redusointia, kunnes kastike on keittynyt puolilleen, lisää lopuksi sekaan voita paloina ja sekoita tasaiseksi lastalla, älä vispaa.

LIHAISA JUURISELLERIPYRE: Keitä selleri kermassa ja demi glacessa sipuleiden kera kypsiksi. Siivilöi liemi talteen ja laita kypsät sellerin ja sipulin palat blenderiin. Aja tasaiseksi pyreeksi, lisää voita palana sekaan ja tarvittaessa lientä, jotta pyreen koostumuksesta tulee sopivan notkea. Siivilöi valmis pyre.

ANNOKSEN KOKOAMINEN: Nosta perunagratiinivuoka lautaselle, leikkaa lihasta ohuita viipaleita ja asettele kolme viipaletta limittäin. Taita lihaviipaleet puolikaarelle ja aseta vuoan viereen. Laita lusikallinen pyrettä sivuun ja asettele sipulikupit lihan viereen ja pienin kuppi pyreen päälle. Koristele pienillä timjamin oksilla. Lusikoi lopuksi kastiketta annokseen. Nauti.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!