MasterChef: Tomaattia, savustettua maitoa ja grillattua kampasimpukkaa – Aleksin resepti

MasterChef_Suomi_Professionals_2023_eps1_annos_ALEKSI_kuva_juuli_aschan_001

MasterChef Suomi: Professionals -kauden starttijaksossa tehtävänä oli valmistaa MasterChef-finaalin arvoinen annos.

Marinoitu kirsikkatomaatti

  • 250 g kirsikkatomaatteja
  • 100 g omenaviinietikkaa
  • 100 g sokeria
  • 100 g vettä

Grilliöljyssä marinoitu kirsikkatomaatti

  • 250 g kirsikkatomaatteja
  • 250 g grilliöljyä

Tomaattivesi

  • 500 g tomaatteja
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 5 g suolaa

Tomaattipyre

  • 500 g tomaatteja
  • 1 kpl keltasipuli
  • 1 kpl banaanishalottisipuli
  • 2 rkl omenaviinietikkaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 5 g suolaa
  • 10 g sokeria

Savustettu maitohyytelö

  • 400 g maitoa
  • 50 g kuohukermaa
  • 12 g liivatetta
  • 10 g sokeria
  • 6 g suolaa
  • 3 g agar agaria

Grillattu kampasimpukka

  • 4 kpl kampasimpukkaa
  • Oliiviöljyä
  • Suolaa

Mustapippurituille

  • 50 g valkuaista
  • 50 g tomusokeria
  • 50 g vehnäjauhoja
  • 50 g huoneenlämpöistä voita

Lehtikaali-jalapenoöljyä

  • 3 jalapenoa
  • 150 g lehtikaalia
  • 3 dl rypsiöljyä

Valmistusohje

Valmista grillattu öljy laittamalla kannelliseen pieneen metalliastiaan 2,5dl öljyä ja ota pieneen kattilaan hehkuvia hiiliä ja kaada rypsiöljyn päälle. Laita kansi välittömästi savuavan öljyn päälle ja peitä kostealla liinalla. Valmista marinadi tomaateille mittaamalla kattilaan omenaviinietikka, sokeri ja vesi. Kiehauta ja jäähdytä. 

Valmista maitohyytelö. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Mittaa kattilaan maito, kerma, sokeri, suola ja agar agar. Kiehauta koko ajan sekoittaen. Lisää liivatteet ja kaada voideltuun metalliastiaan. Leikkaa tomaatit ja valkosipuli hieman pienemmäksi tomaattivettä varten ja aja nopeasti tehosekoittimella. Kaada massa siivilään, jonka päällä on kuituliina. Siirrä jääkaappiin valumaan. Mausta suolalla.

Grillaa lehtikaalit ja jalapenot kokonaisena ronskisti. Leikkaa pienemmäksi. Laita rypsiöljy ja grillatut kasvikset tehosekoittimeen ja aja täysillä kunnes seos on kuumentunut n. 70-asteiseksi.

Kalttaa kirsikkatomaatit. Laita vettä kiehumaan ja tee pienellä veitsellä kirsikkatomaatteihin kantapuolelle pienet reiät. Laita kirsikkatomaatit pienissä erissä siivilän sisällä kiehuvaan veteen ja keitä noin 15 sekuntia. Siirrä suoraan jäiseen veteen. Kuori tomaatit ja laita puolet grilliöljyyn marinoitumaan ja puolet etikkaliemeen. 

Leikkaa sipulit ja valkosipulit. Kuullota sipulit paistinpannussa. Leikkaa tomaatit ja lisää pannulle. Lisää tomaattipyree ja kuullota vielä pari minuuttia. Lisää etikka, suola ja sokeri. Keitä irtoava neste puoleen. Laita seos tehosekoittimeen ja aja sileäksi. Tarkasta maku.

Laita uuni lämpeämään 160 asteeseen. Tee valkuaisesta ja sokerista vaahto. Lisää jauhot ja lopuksi voi. Sekoita massasta tasainen. Levitä pellille ohuesti ja mausta mustapippurilla. Paista uunissa noin 8 minuuttia.

Grillaa kampasimpukat. Irrota kampasimpukoista jänne ja mausta suolalla. Sivele oliiviöljyllä ja grillaa kuumassa grillissä noin kolme minuuttia.

Kokoa annos. Laita annoksen pohjalle tomaattipyree. Lisää sen päälle leikattu kampasimpukka. Ympäröi annos tomaateilla. Laita annokseen hieman jalapenoöljyä. Peitä annos maitohyytelöllä ja lisää päälle viimeisenä keksi. Kaada tomaattivesi pöydässä.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.