Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Mehevä ruispatonki

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Taavi Salmivaara ja Arja Savela valmistivat näitä patonkeja.

Ainekset 2 kpl

  • 2½ dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • 2½ dl Myllyn Paras Ruisjauhoja
  • (1 rkl ruisjuurta tai 1 pieni hapankorppu jauhettuna)
  • 1 tl suolaa
  • 3-4 dl Myllyn Paras Durumvehnäjauhoja
  • 2 rkl oliivi- tai avokadoöljyä

Täyte 1

  • (1 patonki)
  • 1-2 rkl avokadoöljyä
  • 3-5 valkosipulinkynttä puristettuna

Täyte 2

  • (1 patonki)
  • 1-2 rkl sulatettua voita
  • 1-2 tl rosmariinia
  • ½-1dl parmesaanijuustoraastetta

Valmistusohje

Tee rukiinen juuritaikina, jolloin saat enemmän makua taikinaan.

Saat rapean kuoren vesihöyryn avulla: voitele patongit vedellä ja laita uuniin paiston ajaksi vettä 1-2 dl laakeaan astiaan, jotta uuniin syntyy vesihöyryä. Näin patonki saa rapean kuoren. Sumuta patonkeja sumutuspullolla useamman kerran

Älä peitä kypsiä patonkeja, jotta rapea kuori säilyy

Liuota hiiva huoneenlämpöiseen veteen. Lisää ruisjauhot ja ruisjuurta (mikäli omistat) tai yksi pieni murskattu hapankorppu ja anna juuripohjan jäädä käymään, mieluiten yön yli jääkaappiin tai ainakin muutamaksi tunniksi jääkaappiin. Lisää juureen suola ja durumjauhot ja alusta hyvin vaivaten taikinaksi, lisää loppuvaiheessa öljyä.

Jaa taikina kahteen osaan ja kaaviloi kumpikin n. 40 x 20 cm:n levyksi. Sekoita haluamasi täyte ja levitä se tasaisesti levyille. Rullaa levyt (kääretortun tapaan) pidemmästä reunasta. Laita patongit saumapuoli alaspäin uunipellille kohoamaan. Tee patonkeihin viillot terävällä veitsellä vinottain n. 2-3 cm:n välein.

Anna kohota kaksinkertaisiksi peitettynä lämpimässä paikassa. Voitele patongit vedellä. Paista 250-asteisessa uunissa n. 15 min. Laita uuniin paiston ajaksi vettä 1-2 dl laakeaan astiaan, jotta uuniin syntyy vesihöyryä ja patonki saa rapean kuoren. Älä peitä kypsää patonkia.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Tuoreimmat aiheesta

Täytetty sämpylä