Mehevä ruispatonki
Taavi Salmivaara ja Arja Savela valmistivat näitä patonkeja.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Kasvisruoka
Ainekset 2 kpl
- 2½ dl vettä
- 25 g hiivaa
- 2½ dl Myllyn Paras Ruisjauhoja
- (1 rkl ruisjuurta tai 1 pieni hapankorppu jauhettuna)
- 1 tl suolaa
- 3-4 dl Myllyn Paras Durumvehnäjauhoja
- 2 rkl oliivi- tai avokadoöljyä
Täyte 1
- (1 patonki)
- 1-2 rkl avokadoöljyä
- 3-5 valkosipulinkynttä puristettuna
Täyte 2
- (1 patonki)
- 1-2 rkl sulatettua voita
- 1-2 tl rosmariinia
- ½-1dl parmesaanijuustoraastetta
Valmistusohje
Tee rukiinen juuritaikina, jolloin saat enemmän makua taikinaan.
Saat rapean kuoren vesihöyryn avulla: voitele patongit vedellä ja laita uuniin paiston ajaksi vettä 1-2 dl laakeaan astiaan, jotta uuniin syntyy vesihöyryä. Näin patonki saa rapean kuoren. Sumuta patonkeja sumutuspullolla useamman kerran
Älä peitä kypsiä patonkeja, jotta rapea kuori säilyy
Liuota hiiva huoneenlämpöiseen veteen. Lisää ruisjauhot ja ruisjuurta (mikäli omistat) tai yksi pieni murskattu hapankorppu ja anna juuripohjan jäädä käymään, mieluiten yön yli jääkaappiin tai ainakin muutamaksi tunniksi jääkaappiin. Lisää juureen suola ja durumjauhot ja alusta hyvin vaivaten taikinaksi, lisää loppuvaiheessa öljyä.
Jaa taikina kahteen osaan ja kaaviloi kumpikin n. 40 x 20 cm:n levyksi. Sekoita haluamasi täyte ja levitä se tasaisesti levyille. Rullaa levyt (kääretortun tapaan) pidemmästä reunasta. Laita patongit saumapuoli alaspäin uunipellille kohoamaan. Tee patonkeihin viillot terävällä veitsellä vinottain n. 2-3 cm:n välein.
Anna kohota kaksinkertaisiksi peitettynä lämpimässä paikassa. Voitele patongit vedellä. Paista 250-asteisessa uunissa n. 15 min. Laita uuniin paiston ajaksi vettä 1-2 dl laakeaan astiaan, jotta uuniin syntyy vesihöyryä ja patonki saa rapean kuoren. Älä peitä kypsää patonkia.
Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa