1. Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää jauhot vähitellen ja alusta hyvin vaivaten löysäksi taikinaksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa (esim. laita kulho lämpimään vesialtaaseen) 45-60 min ajan. Kylmään veteen alustettu taikina kohoaa hitaammin kuin kädenlämpöiseen veteen alustettu taikina, mutta hitaan kohotuksen ansiosta leipä saa paremman maun raskia sisältävästä jauhosta. Taikinaa voi pitää tekeytymässä myös yön yli jääkaapissa, jolloin maku paranee entisestään.
2. Jaa kohonnut taikina kuuteen osaan ja painele jokainen käsin n. 10 x 20 cm:n ohuehkoksi levyksi, siis "kengänpohjaksi”. Laita ciabattat uunipellille liinan alle lämpimään paikkaan kohoamaan 45-60 min ajaksi.
3. Voitele tai sumuta hyvin kohonneet ciabattat öljyllä, mieluiten oliiviöljyllä. Paista 225-250-asteisessa uunissa 10-15 min. Sumuta ciabattoja uuniin sumutuspullolla (vedellä) useamman kerran. Älä peitä kypsiä ciabattoja.
TARJOILU:
Viipaloi ciabatta vinoiksi viipaleiksi. Laita palat kumolleen ja levitä paloille punaista pestoa tai tuorejuustoa ja laita päälle tomaattiviipaleita ja aurinkokuivattua tomaattia, mausta pippurilla. Levitä päälle juusto-munamassa ja hieman basilikaa. Kuorruta bruschettoja uunin yläosassa 225 asteessa n. 5 min.
Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy