Valmista vinaigrette ravistamalla sinappi, viinietikka ja öljy sekaisin kannellisessa lasipurkissa. Mausta suolalla ja pippurilla.
Valuta tonnikala ja lusikoi se kulhoon. Hienonna kaprikset ja lisää ne tonnikalan joukkoon. Mausta seos puolella vinaigrettestä.
Viipaloi perunat, kurkku ja punasipuli ja kaada loppu marinadi niiden päälle.
Halkaise kirsikkatomaatit. Kuori ja viipaloi kananmunat. Hienonna oliivit.
Halkaise leipä (1/3 kanneksi) ja kaiva pois sisustaa molemmin puolin.(Käytä myöhemmin vaikka rapeaksi paahdettuna salaatissa tai lihapullataikinassa).
Aloita leivän kerrostaminen asettelemalla basilikanlehdet leivän pohjalle. Seuraavaksi kirsikkatomaatit ja hienonnetut oliivit. Sitten tonnikala, kananmuna ja lopuksi peruna, sipuli ja kurkku. Suolaa ja pippuroi kerroksia tarvittaessa.
Aseta kansi päälle ja kääri leipä tuorekelmuun. Aseta leivänpäälle esim. leikkuulauta ja sille paino ja siirrä jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi, mieluiten yön yli.
Leikkaa leipä viipaleiksi vasta picnicillä.