Koko Suomi leipoo: Pretzel
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden viidennessä jaksossa leipurit pääsivät muotoilemaan pretzeleitä.
- Kokonaisvalmistusaika: 2h 40min
Taikina
- 270 ml maitoa
- n. 400 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- 5 g (n. ½ pss) Sunnuntai kuivahiivaa
- 5 g (n. 1 tl) suolaa
- 10 g (n. 1 rkl) sokeria
- 50 g voita
Ripote
- sormisuolaa
Keittämiseen/liottamiseen
- n. 1 litraa vettä
- n. 2 rkl ruokasoodaa
Olutdippi
- ½ - 1 kpl valkosipulin kynsi
- ½ rkl rypsiöljyä
- 150 ml vaalea olutta
- mascarponea
- cheddarjuustoa
- (maissitärkkelystä)
- Mausteita; suola, vaahterasiirappi, sinappi, mustapippuri, juustokumina, cayennenpippuri, kurkuma
Valmistusohje
TAIKINA JA MUOTOILU: Sekoita keskenään vehnäjauhot, kuivahiiva, sokeri ja suola, lisää maidon joukkoon. Aloita vaivaaminen ja lisää pehmeä voi vaivaamisen loppu vaiheessa. Vaivaa taikinasta tasainen, kiiltävä ja kimmoisa. Laita taikina öljyttyyn kulhoon ja anna kohota vähintään puoli tuntia.
Kumoa taikina työtasolle. Ole tarkka jauhojen käytössä. Jaa taikina kymmeneen yhtä suureen osaan. Pyöritä palloiksi. Leivo palloista noin 50 cm:n pituinen tanko, jonka päät kapenevat ja keskelle muodostuu pieni pullistuma. Taivuta tanko U-muotoon, ota päistä kiinni ja kierrä ne toistensa ympäri kahdesti, jonka jälkeen kiinnitä päät pretzelin vastakkaisille puolille ja paina kevyesti. Muotoile ripeästi kaikki pretzelit.
PAISTO: Kiehauta vesi ja lisää sooda. Leikkaa viilto pretzelin paksuimpaan kohtaan. Pudota pretzel varovasti kiehuvaan veteen ja pidä hetken aikaa. Nosta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Toista tämä kaikille pretzeleille. Ripottele päälle sormisuolaa, kun pinta on vielä kostea.
Paista 225 - 250 asteissa uunissa 15 - 20 minuuttia, kunnes paistopinta on kauniin ruskea.
OLUTDIPPI: Kuori ja pilko valkosipulin kynsi, kuullota öljy kanssa kattilassa. Lisää olut sekä haluamasi määrä tuorejuustoa ja cheddarjuustoa. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen niin että juustot sulaa. Halutessasi voit suurustaa dipin maissitärkkelyksellä. Tällöin sekoita maissitärkkelystä veteen ja lisää seos voimakkaasti sekoittaen dippikastikkeen joukkoon. Mausta haluamallasi tavalla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Munakasrulla à la Hellapoliisi