Omenasta on moneksi: Iisan omenainen juureskakku
Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannen kauden viidennessä jaksossa loihdittiin ihania omenaherkkuja. Tässä Iisan juureskakku!
Ainekset (iso vuoka/pieni pelti)
Taikinan raaka-aineet
- 2 kpl palsternakkaa
- 2 kpl omena (raastettuna)
- 1 appelsiini
- 1 dl hasselpähkinöitä (tai esim. pekaanipähkinöitä)
- 175g voita
- 2 dl ruokosokeria
- n. 1 dl vaahterasiirappia
- 3,75 dl vehnäjauhoja
- 2,5 tl leivinjauhetta
- 2 tl inkivääriä
- 3 kpl munaa
Päällisen raaka-aineet
- 2 rasiaa (n. 400-500g) mascarponejuustoa
- n. 1 dl vaahterasiirappia (tarkista makeus)
Koristelun ainesosat
- n. 2 kpl omenaa (riippuen viipaleen paksuudesta ja leikattavien palasten määrästä)
- n. 1 tl kanelia
- muutama rkl vaahterasiirappia voiteluun
- + 1-2 kanelitankoa koristeeksi esillepanoon
Valmistusohje
Valmistus:
1. Valmista taikina: Kuori ja raasta palsternakat sekä omena. Tarvitset n. 8 dl raastetta yhteensä. Raasta pesty appelsiinin kuori ja purista hedelmästä mehu. Tämän jälkeen pilko pähkinät pieneksi rouheeksi.
2. Sulata voi, sokeri ja siirappi kattilassa. Jätä seos jäähtymään ja sekoita kuivat aineet keskenään.
3. Vatkaa munat jäähtyneeseen voi-sokeriseokseen. Lisää joukkoon jauhoseos. Sekoita taikinaan lopuksi palsternakka- ja omenaraaste, pähkinärouhe sekä appelsiininkuori & mehu.
4. Levitä taikina voideltuun leivinvuokaan (pienempi kuin normaali uunipelti)
5. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa toiseksi alimmalla tasolla n. 30-40 minuuttia, kunnes kauniin värinen. Tarkista cocktailtikulla, että taikina on kypsää.
6. Valmista vaahterasiirappiset omenaviipaleet koristeeksi jokaisen palasen päälle (esim. yhtä monta kuin syöjiä/ leikattavia palasia) Leikkaa omenoista yhtä monta viipaletta (ohuita omenan mallisia), kuin tulet leikkaamaan palasia. Lado viipaleet leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele vaahterasiirapilla ja ripottele pintaan hieman kanelia.
7. Paista omenoita 175-asteisessa uunissa n. 10-15 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmenneet. Ota uunista pois.
8. Valmista päällinen: Sekoita mascarpone ja siirappi keskenään. Levitä seos jäähtyneen pohjan päälle ja laita kylmään jämäköitymään hetkeksi.
9. Leikkaa jäähtynyt kakku palasiksi ja laita vaahterasiirappiset omenaviipale jokaisen palasen päälle. Nosta kaikki palaset lastan avulla tarjoiluvadille.
10. Koristele esillepano esimerkiksi muutamalla kokonaisella kanelitangolla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa