Ranskalainen pähkinäkakku

Pähkinät kuuluvat monessa kodissa joulupyhien naposteltaviin. Siksi ne sopivatkin erinomaisesti myös tämän melko tiiviin kakun valmistukseen. Halutessasi voit käyttää kakussa myös rusinoita, jotka ovat maustuneet yön yli portviinissä.

4 annosta

  • 175 g voita
  • 3 dl tomusokeria
  • 3 munaa
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 200 g rusinoita
  • 100 g hasselpähkinöitä
  • hieman voita ja vehnäjauhoja vuokaa varten
  • tilkka portviiniä

Valmistusohje

1. Pane rusinat portviinitilkkaan, joka juuri ja juuri peittää rusinat. Anna maustua yön yli. Voit halutessasi ohittaa tämän vaiheen, sillä kakusta tulee maukas myös ilman rusinoita. Ota voi jääkaapista hyvissä ajoin niin että se ehtii pehmetä. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

2. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Murskaa pähkinät karkeaksi rouheeksi tai hienonna ne kevyesti yleiskoneella. Vatkaa sokeri ja voi sähkövatkaimella valkoiseksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen niin että jokainen muna ehtii sekoittua kunnolla ennen seuraavan lisäämistä. Sekoita taikinaan lopuksi jauhot, rusinat ja pähkinärouhe.

3. Kaada taikina vuokaan ja paista 45 minuuttia. Kun paistoaikaa on jäljellä puolet, laske lämpötilaa 150 asteeseen. Kun kakku on paistunut 45 minuuttia, tarkista kypsyys hammastikulla. Jos tikku on kostea, kakku saa kysyä vielä hetken. Jos tikku on kuiva, kakku on valmis.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.