Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Ranskalainen pähkinäkakku

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Pähkinät kuuluvat monessa kodissa joulupyhien naposteltaviin. Siksi ne sopivatkin erinomaisesti myös tämän melko tiiviin kakun valmistukseen. Halutessasi voit käyttää kakussa myös rusinoita, jotka ovat maustuneet yön yli portviinissä.

4 annosta

  • 175 g voita
  • 3 dl tomusokeria
  • 3 munaa
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 200 g rusinoita
  • 100 g hasselpähkinöitä
  • hieman voita ja vehnäjauhoja vuokaa varten
  • tilkka portviiniä

Valmistusohje

1. Pane rusinat portviinitilkkaan, joka juuri ja juuri peittää rusinat. Anna maustua yön yli. Voit halutessasi ohittaa tämän vaiheen, sillä kakusta tulee maukas myös ilman rusinoita. Ota voi jääkaapista hyvissä ajoin niin että se ehtii pehmetä. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

2. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Murskaa pähkinät karkeaksi rouheeksi tai hienonna ne kevyesti yleiskoneella. Vatkaa sokeri ja voi sähkövatkaimella valkoiseksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen niin että jokainen muna ehtii sekoittua kunnolla ennen seuraavan lisäämistä. Sekoita taikinaan lopuksi jauhot, rusinat ja pähkinärouhe.

3. Kaada taikina vuokaan ja paista 45 minuuttia. Kun paistoaikaa on jäljellä puolet, laske lämpötilaa 150 asteeseen. Kun kakku on paistunut 45 minuuttia, tarkista kypsyys hammastikulla. Jos tikku on kostea, kakku saa kysyä vielä hetken. Jos tikku on kuiva, kakku on valmis.

Tuoreimmat aiheesta

Pähkinäkakku