– Yrttinen soodaleipä ja kerroksittain välimerellisiä täytteitä. Eri täytteet sidotaan toisiinsa tuorejuusto-jogurttitahnan avulla, jotta kakku pysyy kasassa leikatessa. Kokoa kakku kerroksittain rengasvuokaan, kuten voileipäkakku. Päälle ja alle tulee leipä, väliin vuorokerroksin tuorejuusto-jogurttitahnaa ja täytteet. Kukin täyte muodostaa oman kerroksensa ja tuorejuusto-jogurttitahna toimii ”leipänä”. Salaattikakku on kuin vähemmän leipää sisältävä voileipäkakku, Jaana kertoo.
Tee näin:
Yrttiöljy
• Mittaa öljy mortteliin.
• Nypi basilikasta lehdet ja lisää mortteliin. Hienonna kunnes lehdet ovat pientä silppua.
Yrttileipä
• Pingota leivinpaperi kahden halkaisijaltaan 20 cm olevan irtopohjavuuan pohjan ja reunan väliin. Käytä vuokasprayta.
• Sekoita kuivat aineet keskenään.
• Sekoita piimä, muna ja yrttiöljy keskenään.
• Lisää jauhot siivilän läpi kosteisiin aineisiin.
• Sekoita. Älä vaivaa!
• Jaa taikina vuokiin ja paista 200 asteessa 20 minuuttia.
• Anna jäähtyä. Tasoita tarvittaessa leivän pinta leipäveitsellä.
Tuorejuusto-jogurttitahna
• Sekoita tuorejuusto ja turkkilainen jogurtti tasaiseksi.
• Raasta valkosipuli joukkoon ja sekoita.
Salaattitäyte
• Silppua salaatti kulhoon.
• Suikaloi kesäkurpitsa mandoliinilla ja lisää salaattiin.
• Pilko ruohosipuli ja lisää kulhoon.
• Lisää yrttiöljy, mustapippuria ja suolaa. Sekoita.
Mozzarellatäyte
• Pilko iso mozzarella siivuiksi.
• Poista kivet kalamataoliiveistä. Pilko pieneksi.
• Valuta tarvittava määrä kapriksia. Pilko pienemmäksi.
Tomaattitäyte
• Paahda pinjansiemeniä pannulla kunnes ne saavat hieman väriä. Kaada kulhoon.
• Punnitse ja pilko aurinkokuivatut tomaatit.
• Pilko kirsikkatomaatit koosta riippuen puoleksi tai neljään osaan.
• Pilko basilika suikaleiksi ja lisää tomaatteihin.
• Mausta mustapippurilla.
Silmusalaatti tai itutäyte
• Huuhtele silmut/idut ja jätä valumaan.
• Ota päällimmäisiä silmuja/ituja talteen koristelua varten.
• Sekoita loppuihin sitruunan mehua.
Kokoaminen ja koristelu
• Vuoraa säädettävä rengasvuoka leivinpaperilla. Aseta tarjoilualustalle.
• Aseta toinen leivistä rengasvuokaan. Kostuta ja sivele yrttiöljyllä.
• Levitä tuorejuusto-jogurttitahnaa leivän päälle.
• Kumoa salaattitäyte rengasvuokaan leivän päälle. Painele tiiviiksi lusikoilla.
• Levitä tuorejuusto-jogurttitahnaa salaattitäytteen päälle nokareiksi. Levitä nokareet lusikalla.
• Ripottele pilkotut kalamataoliivit ja kaprikset tahnan päälle.
• Asettele mozzarella siivut tiiviisti vierekkäin oliivien ja kapristen päälle. Täytä koloja pienillä mozzarellan siivuilla.
• Levitä tuorejuusto-jogurttitahnaa mozzarellasiivujen päälle ja tasoita lusikalla.
• Kumoa tomaattitäyte tahnan päälle ja tasoita.
• Lusikoi tuorejuusto-jogurttitahnaa nokareiksi tomaattien päälle ja tasoita lusikalla.
• Kaada silmusalaatti/itusalaatti tahnan päälle, tasoita ja tiivistä.
• Lusikoi tuorejuusto-jogurttitahnaa nokareiksi silmusalaatin/itusalaatin päälle. Tasoita lusikalla.
• Sivele yrttiöljyä toisen leivän paistopuolelle. Käännä leipä kakun kanneksi öljytty puoli alaspäin. Kostuta leivän pohja.
• Jätä kylmään jähmettymään.
• Laita loppu tuorejuusto-jogurttitahnasta pursotinpussiin, jossa on pyöreä tylla.
• Pursota kuorrutetta kakun päälle tasaiseksi kerrokseksi. Tasoita palettiveitsellä.
• Pursota kuorrutetta 12 ”palleroa” kellon mukaan.
• Asettele koristeet ”kuorrutepallon” päälle ja ympärille.
o Silmusalaatti tai idut
o mozzarella
o tomaatti
o minibasilika
o kalamata-oliivi
o kapris
o pinjansiemen
o yrttiöljy