Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Sapuskaa, harashoo! - Vorshmack

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Vieraana Veikka Gustaffson, ruokana Vorshmack.

Ainekset

  • n. 6 kpl suolakurkkuja
  • n. 300 g lampaan lapaa
  • n. 700 g lampaan niskaa
  • n. 1000 g naudan paistia
  • maitoa
  • n. 200 g silliä
  • n. 200 g anjovista
  • mustapippuria
  • valkopippuria
  • suolaa
  • korianteria
  • rakuunaa
  • 2 kananmunan keltuaista
  • n. 2 dl kermaa
  • n. 3 dl säilöttyjä punajuuria
  • perunoita muusiin
  • 50 g voita
  • tillinippu
  • smetanaa tarjoiluun

Valmistusohje

Huom! Tarvitaan lihamylly ruoanteossa!

Sillit ja naudan liha liotetaan maidossa. Naudan liha, lampaan lapa ja niska pilkotaan pieniksi paloiksi ja laitetaan kattilaan veteen kiehumaan. Kypsistä lihoista kaadetaan vesi pois ja lihan palat tehdään lihamyllyllä jauhetuksi lihaksi.

Seuraavaksi maito kaadetaan lionneista silleistä pois ja sillitkin laitetaan myllyn läpi. Myös anjoviksista kaadetaan liemi pois ja ne laitetaan myllyn läpi sillien kanssa.

Jauhettu kala ja liha sekoitetaan hyvin keskenään kulhoon. Sekaan lisätään reilut ripaukset musta- ja valkopippuria. Lisäksi lisätään suolaa noin 2 tl ja rakuunaa reilu ripaus. Sekoitetaan tasaiseksi.

Kananmunista erotellaan keltuaiset, jotka sekoitetaan lihaan. Lisätään noin 1 dl kermaa ja sekoitetaan tasaiseksi. Seos kaadetaan pitkulaiseen uunivuokaan. Paistetaan tunti niin, että joka vartin välein sekoitetaan, ettei seos jähmety yhdeksi köntiksi.

Perunamuusia varten laitetaan perunat kiehumaan. 6 suolakurkkua pilkotaan pieneksi silpuksi ja laitetaan tarjoiluastiaan. Myös säilötty punajuuri pilkotaan, jos ne ei ole säilykkeessä pilkottuna ja laitetaan tarjoiluastiaan.

Perunamuusin valmistus; noin 50g voita, 1 dl kermaa, noin 20 kpl rikottuja koriantereita ja silputtu tillinippu sekoitetaan perunoihin ja valmistetaan muusiksi.

Tuoreimmat aiheesta

Naudanlihapata