Sapuskaa, harashoo! - Vorshmack
Vieraana Veikka Gustaffson, ruokana Vorshmack.
- Ruokavalio: Gluteeniton
Ainekset
- n. 6 kpl suolakurkkuja
- n. 300 g lampaan lapaa
- n. 700 g lampaan niskaa
- n. 1000 g naudan paistia
- maitoa
- n. 200 g silliä
- n. 200 g anjovista
- mustapippuria
- valkopippuria
- suolaa
- korianteria
- rakuunaa
- 2 kananmunan keltuaista
- n. 2 dl kermaa
- n. 3 dl säilöttyjä punajuuria
- perunoita muusiin
- 50 g voita
- tillinippu
- smetanaa tarjoiluun
Valmistusohje
Huom! Tarvitaan lihamylly ruoanteossa!
Sillit ja naudan liha liotetaan maidossa. Naudan liha, lampaan lapa ja niska pilkotaan pieniksi paloiksi ja laitetaan kattilaan veteen kiehumaan. Kypsistä lihoista kaadetaan vesi pois ja lihan palat tehdään lihamyllyllä jauhetuksi lihaksi.
Seuraavaksi maito kaadetaan lionneista silleistä pois ja sillitkin laitetaan myllyn läpi. Myös anjoviksista kaadetaan liemi pois ja ne laitetaan myllyn läpi sillien kanssa.
Jauhettu kala ja liha sekoitetaan hyvin keskenään kulhoon. Sekaan lisätään reilut ripaukset musta- ja valkopippuria. Lisäksi lisätään suolaa noin 2 tl ja rakuunaa reilu ripaus. Sekoitetaan tasaiseksi.
Kananmunista erotellaan keltuaiset, jotka sekoitetaan lihaan. Lisätään noin 1 dl kermaa ja sekoitetaan tasaiseksi. Seos kaadetaan pitkulaiseen uunivuokaan. Paistetaan tunti niin, että joka vartin välein sekoitetaan, ettei seos jähmety yhdeksi köntiksi.
Perunamuusia varten laitetaan perunat kiehumaan. 6 suolakurkkua pilkotaan pieneksi silpuksi ja laitetaan tarjoiluastiaan. Myös säilötty punajuuri pilkotaan, jos ne ei ole säilykkeessä pilkottuna ja laitetaan tarjoiluastiaan.
Perunamuusin valmistus; noin 50g voita, 1 dl kermaa, noin 20 kpl rikottuja koriantereita ja silputtu tillinippu sekoitetaan perunoihin ja valmistetaan muusiksi.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka