Sapuskaa, harashoo! – Seljanka
Ville Haapasalo valmisti Pauli Hanhiniemen kanssa seljankaa.
Ainekset
- 400g kuhaa
- 3 sipulia
- 3 porkkanaa
- ½ selleri
- 40 g voita
- 5 tomaattia
- pieni pala inkivääriä
- pieni pala piparjuurta
- 200 g
- kylmäsavulohta
- 6 hapankurkkua
- vettä
- varsiselleriä 1 varsi
- noin 22 kpl kokonaisia pippureita
- suolaa
- 4 kpl laakerinlehtiä
- nippu
- tilliä
- persiljaa
- 1 lime
- noin 6 kpl uusia pieniä perunoita
- korianteria
- mustapippuria
- 2 sitruunaa
- 1 valkosipulinverso
- smetanaa keiton kanssa
- leipää, suolaa ja tomaattia tarjoiluun
Valmistusohje
Ennakkovalmistelussa kuha perataan ja fileoidaan kahdeksi fileeksi. Keiton liemi laitetaan 2,5h keittymään. Pää, sisäelimet ja ruodot laitetaan kattilaan. Sinne pilkotaan lisäksi sipuli ja porkkana. Myös erilliseen kattilaan laitetaan vettä n. ½l vettä kiehumaan.
Kaksi sipulia ja puolikas selleri kuoritaan ja pilkotaan. Isoon keittokattilaan laitetaan 40g voita, jonne sekoitetaan pilkotut sipuli ja selleri. Kaksi porkkanaa kuoritaan ja pilkotaan reiluiksi paloiksi ja lisätään kattilaan. Lisätään myös pieni pala inkivääriä.
Piparjuuresta raastetaan pieni pala ja lisätään kattilaan. Kylmäsavulohipala noin 200g nyljetään eli otetaan nahka pois. Lohi pilkotaan pieniksi paloiksi ja lisätään kattilaan. Suolaa lisätään muutama ripaus. Sitten annetaan hautua jonkin aikaa.
Tomaateista otetaan kuoret pois ja ne pilkotaan viipaleiksi. Keiton liemi lisätään tässä vaiheessa keittokattilaan. Keittoon lisätään 22 pippuria ja noin 4 laakerinlehteä.
Kuusi hapankurkkua pilkotaan pieneksi. Kurkut laitetaan kuumalle pannulle, veteen kiehumaan noin 5-10 minuutiksi. Pieni nippu tilliä ja persiljaa pilkotaan ja lisätään keittoon. Lime halkaistaan ja siitä puristetaan mehut keittoon. Keittoon lisätään ripaus suolaa.
Varsisellerin yksi varsi pilkotaan pieneksi ja lisätään keittoon. Noin 6 kpl uutta perunaa pilkotaan kuutioiksi. Kuhan fileet pilkotaan viipaleiksi.
Suolakurkut ovat valmiita, keitinvesi kaadetaan pois, mutta se otetaan talteen toiseen astiaan. Kurkut kaadetaan kattilaan. Myös perunat lisätään kattilaan. Kattilaan lisätään aiemmin kiehumassa ollutta vettä ½ l. Kala lisätään kattilaan. Noin 20 kpl korianteria murskataan ja lisätään kattilaan. Keittoon lisätään ripaus mustapippuria.
Kaksi sitruunaa puolitetaan ja ne siivutetaan noin 1cm leveiksi viipaleiksi ja lisätään keittoon. Yksi valkosipulin verso viipaloidaan reiluiksi paloiksi ja laitetaan keittoon. Hapankurkkujen talteen otettua keittolientä lisätään n.2,5 dl kattilaan.
Ruoka on valmista!
Keiton kanssa syödään smetanaa ja leivän päälle tomaattisiivuja ja suolaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka