Vanhanajan joulumakkara

Kokeilepa kotitekoisten joulumakkaroiden valmistamista! Resepti on tässä.

5 kg makkaraa

  • 2 kg rasvatonta sianlihaa
  • 1 kg silavaa
  • 1 kg keitettyjä, kylmiä perunoita
  • 1 3/4 l keitettyä, kylmää maitoa
  • ½ litraa lihalientä
  • 3-4 rkl suolaa
  • 1 ½ tl jauhettua valkopippuria
  • 2 tl jauhettua maustepippuria
  • 1 tl jauhettua neilikkaa
  • 2 tl jauhettua inkivääriä
  • 1 rkl sokeria
  • 2 hyppysellistä kanelia
  • 1 rkl perunajauhoa
  • 5-6 metriä kiemuraista suolta

Suolaseos

  • 1 tl salpietaria
  • 3 ½ rkl suolaa
  • 3 rkl sokeria

Valmistusohje

1. Jauha liha kaksi kertaa, toisella kerralla yhdessä perunan ja silavan kanssa. Sekoita massaan perunajauho ja mausteet. Vaivaa seosta ja ohenna maidolla ja lihaliemellä vähän kerrallaan. Keitä pieni koenokare massaa suolatussa vedessä, maistele tarkoin ja säädä mausteutus kohdalleen.

2. Täytä suolet makkaramassalla melko löysästi. Sido makkaran päät kunnollisesti.

3. Hiero makkaraan suolaseosta ja pane kylmään vuorokaudeksi. Jos haluat säilyttää kypsentämätöntä makkaraa kauemmin, se on pakastettava tai pantava suolaliemeen.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.