Joulumausteinen makkara
Moni nauttii oman makkaran valmistamisesta jouluksi. Makkarankuoriin tarvittavia aitoja suolia voi tilata lihatiskille.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Gluteeniton
1 annokseen
- ½ kg sianjauhelihaa
- 1 kg luutonta naudan etuselkää tai lapaa
- ½ kg silavaa
- n. 75 g perunajauhoja
- 1 rkl suolaa
- ½ rkl kidesokeria
- 1-2 maustemittaa jauhettua valkopippuria
- 1-2 maustemittaa inkivääriä
- 1-2 maustemittaa mustapippuria
- 1 ¼ l keitettyä, kylmää maitoa
- 3-4 metriä suolta
Lisäksi makkaran hankaamiseen
- 2 rkl suolaa
- 1 rkl kidesokeria
- halutessasi, 1 tl salpietaria
Valmistusohje
1. Jauha tai sekoita jauheliha, naudanliha ja silava hienoksi taikinaksi.
2. Työstä mukaan perunajauhot, suola ja mausteet maun mukaan. Lisää nestettä vähän kerrallaan ja työstä lihataikina sileäksi. Massan tulee olla aika löysää.
3. Huuhdo suolet lämpimällä vedellä. Täytä suolet aika löysästi massalla.
4. Sido makkarat talousnarulla n. 30 cm välein ja muodosta niistä renkuloita.
5. Hankaa makkaroihin suola-sokeriseosta ja laita jääkaappiin seuraavaan päivään asti. Ellet aio syödä makkaroita heti, pakasta ne tässä vaiheessa.
6. Makkaran keitto: Keitä makkaroita hiljalleen 30 minuuttia vedessä, niin että makkarat peittyvät. Mausta laakerinlehdellä ja maustepippurilla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"