Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Perinteinen hapanpaisti

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Tässä klassisessa ruotsalaisruoassa on tyypillistä hapanimelää makua. Lihaa pitää marinoida muutama päivä, joten suunnittele hyvissä ajoin. Tarjoile kevyesti keitettyjen vihannesten ja perunoiden kera.

Kahdeksalle-kymmenelle

  • n. 2 kg naudan- tai hirvenpaistia

Marinadi

  • 6 dl kotikaljaa
  • 1 ½ dl etikkaa
  • 2 tl murskattuja valkopippureita
  • 1 tl murskattuja maustepippureita
  • 10 murskattua katajanmarjaa
  • 2-3 laakerinlehteä, murustettuna
  • 1 tl timjamia
  • 2 keltasipulia, viipaleina
  • 3-4 porkkanaa, viipaleina

Keittämiseen

  • 4 dl lihalientä
  • 4 dl siivilöityä marinadia
  • suolaa ja pippuria

Kastike

  • 3 rkl margariinia
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 3 dl siivilöityä keittolientä
  • 2 dl kuohukermaa

Lisukkeeksi

  • pieniä porkkanoita, vihreitä herneitä, vihreitä papuja
  • hyytelöä tai hillottuja pihlajanmarjoja

Valmistusohje

1. Laita paisti syvään astiaan, ei liian isoon.

2. Sekoita marinadi ja kaada se lihalle niin että liha peittyy. Laita kylmään 3-4 päiväksi ja kääntele lihaa muutamaan kertaan.

3. Nosta liha marinadista ja valuta. Mausta joka puolelta suolalla ja pippurilla ja ruskista huolellisesti.

4. Laita liha pataan marinadin vihannesten kera. Lisää vähän kerrallaan lientä ja marinadia.

5. Hauduta hiljalleen kannen alla kunnes paisti on oikein mureaa, 1-2 tuntia.

6. Nosta liha padasta, siivilöi ja kuori liemen pinta.

7. Paista margariinia ja jauhoja kattilassa, lisää liemi ja kerma. Keitä kastiketta 10 minuuttia, mausta hyytelöllä tai heravoilla.

8. Tarjoile liha kastikkeen ja lisukkeiden kera.

Tuoreimmat aiheesta

Naudanpaisti