Perinteinen hapanpaisti
Tässä klassisessa ruotsalaisruoassa on tyypillistä hapanimelää makua. Lihaa pitää marinoida muutama päivä, joten suunnittele hyvissä ajoin. Tarjoile kevyesti keitettyjen vihannesten ja perunoiden kera.
- Ruokavalio: Kananmunaton
Kahdeksalle-kymmenelle
- n. 2 kg naudan- tai hirvenpaistia
Marinadi
- 6 dl kotikaljaa
- 1 ½ dl etikkaa
- 2 tl murskattuja valkopippureita
- 1 tl murskattuja maustepippureita
- 10 murskattua katajanmarjaa
- 2-3 laakerinlehteä, murustettuna
- 1 tl timjamia
- 2 keltasipulia, viipaleina
- 3-4 porkkanaa, viipaleina
Keittämiseen
- 4 dl lihalientä
- 4 dl siivilöityä marinadia
- suolaa ja pippuria
Kastike
- 3 rkl margariinia
- 3 rkl vehnäjauhoja
- 3 dl siivilöityä keittolientä
- 2 dl kuohukermaa
Lisukkeeksi
- pieniä porkkanoita, vihreitä herneitä, vihreitä papuja
- hyytelöä tai hillottuja pihlajanmarjoja
Valmistusohje
1. Laita paisti syvään astiaan, ei liian isoon.
2. Sekoita marinadi ja kaada se lihalle niin että liha peittyy. Laita kylmään 3-4 päiväksi ja kääntele lihaa muutamaan kertaan.
3. Nosta liha marinadista ja valuta. Mausta joka puolelta suolalla ja pippurilla ja ruskista huolellisesti.
4. Laita liha pataan marinadin vihannesten kera. Lisää vähän kerrallaan lientä ja marinadia.
5. Hauduta hiljalleen kannen alla kunnes paisti on oikein mureaa, 1-2 tuntia.
6. Nosta liha padasta, siivilöi ja kuori liemen pinta.
7. Paista margariinia ja jauhoja kattilassa, lisää liemi ja kerma. Keitä kastiketta 10 minuuttia, mausta hyytelöllä tai heravoilla.
8. Tarjoile liha kastikkeen ja lisukkeiden kera.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka