Vanilja-vadelmaparfait, tryffelit ja suklaahedelmät
Parfait
- 4 dl kermaa
- 1dl sokeria
- 1 vaniljatanko
- 5 keltuaista
- 3 dl pakastevadelmia
- 3,5 dl vadelmamehua (tiivisteestä tehty käy hyvin) tai sosetta
Tryffelit
- 230 g tummaa hyvää suklaata (kaakaoprosentti väh. 65%)
- 1,2 dl kuohukermaa
- 1 appelsiini
- 1 tl kanelia
- tomusokeria ja kaakaojauhetta
Suklaahedelmät
- 200 g tummaa laadukasta suklaata
- 150 g valkosuklaata
- hedelmiä tai marjoja, esimerkiksi: persikkaa, nektariinia, mansikkaa, tuoretta ananasta, kuivattuja taateleita, omenaa (punaista) tai banaania
Valmistusohje
Sekoita vadelmamehu, keltuaiset ja sokeri kulhossa. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siitä siemenet mukaan massaan. (Saat hyvää vaniljasokeria, jos laitat lopun vaniljatangon sokeripurkkiin). Nosta kulho vesihauteeseen ja kypsennä koko ajan vatkaten niin, että syntyy kuohkea vaahto. Jäähdytä seos kylmäksi koko ajan sekoitellen esimerkiksi pitämällä kulhoa jääveden päällä. Lisää mukaan vadelmat ja kevyesti vatkattu kerma. Jäädytä muotissa tai tarjoiluastiassa. Ota jääkaappiin noin tunti ennen tarjoilua. Voit koristella jäädykkeen kermapursokkeilla, vadelmilla ja mintunlehdillä
Vanilja-vadelmaparfaitin voit tehdä jo reilusti ennen joulua, sillä se säilyy pakkasessa.
Leikkaa suklaata veitsellä pienemmiksi paloiksi. Kuumenna kerma kattilassa ja kaada suklaan päälle. Sekoita tasaiseksi tai soseuta sauvasekoittimella. Lisää mukaan raastetun appelsiinin kuori ja kaneli. Sekoita ja jäähdytä seos. Tee suklaamassasta palloja ja pyöritä ne joko tomusokerissa tai kaakaojauheessa.
Sulata tumma suklaa vesihauteessa tai matalalla teholla mikro-aaltouunissa. Sulata myös valkosuklaa vesihauteessa ja laita pursotinpussiin. Leikkaa persikat puoliksi ja poista kivet, siivuta ne. Poista omenoista siemenkodat ja siivuta ne. Pilko banaani noin kolmen sentin siivuiksi. Kuivaa hedelmät kevyesti talouspaperin päällä. Varaa viereen leivinpaperilla vuorattu pelti. Dippaa hedelmiä ja marjoja sulaan tummaan suklaaseen ja laita leivinpaperin päälle. Kun suklaa alkaa kohmettua, voit halutessasi pursottaa ohuita raitoja hedelmien päälle. Koristele vielä tomusokerilla ennen tarjoilua.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku