1.12.2015. Myllyn Parhaan Arja Elina Laine valmisti Huomenta Suomessa klassikkoherkkua, Viktorian riisiä.
6-8 annosta, 1 l:n vuokaan
Riisipuuro
- 2 dl vettä
- 1 dl Myllyn Paras Puuroriisiä
- 6 dl maitoa
- ½ tl suolaa
Vanukkaaseen
- 3 kpl liivatelehteä
- ½ dl sitruunasta puristettua mehua
- ½ dl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- ½ dl kuorittua valkoista mantelirouhetta
- ½ dl sukaattia
- 2-2½ dl vaahtoutuvaa kermaa
Glögikiisseli
- 2 dl vahvaa glögiä
- 3 dl vettä
- 2 rkl perunajauhoja + ½ dl vettä
- Lisäksi: mantelilastuja
Valmistusohje
Kiehauta vesi pinnoitetussa kattilassa. Lisää riisi ja anna kiehua n. 5 min, kunnes neste on lähes imeytynyt riisiin. Lisää maitoa ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Anna puuron kypsyä 35-40 min. Mausta lopuksi suolalla, anna jäähtyä.
Liota liivatteet kylmässä vedessä pehmeiksi, puserra vesi pois. Kuumenna sitruunanmehu mikrossa tai kattilassa, sulata liivatteet kiehuvaan mehuun.
Lisää huoneenlämpöiseen puuroon sokerit, mantelirouhe, sukaatit ja liivateseos. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää se lopuksi maustettuun riisipuuroon, puuro ei saa olla kuumaa tässä vaiheessa toisaalta ei myöskään niin kylmää, että liivate on jo kiinteyttänyt puuroa.
Kaada seos heti irtopohjaiseen hyydyke-/jäädykevuokaan. Vuoraa tarvittaessa vuoka kelmulla, mikäli et pysty painamaan hyytyneitä jälkiruokia muuten vuoasta ulos. Vaihtoehtona voit valmistaa hyytelö isoon lasiseen jälkiruokakulhoon tai annosvuokiin, josta jälkiruoka tarjoillaan ilman kumoamista. Laita seos tekeytymään hyytelöksi jääkaappiin vähintään 2 tunniksi tai yön yli. Kumoa vuokaan tehty hyytelö hyvin varovasti tarjoiluastiaan.
Kiehauta kiisseliä varten vesi ja vahva glögi. Sekoita perunajauho kylmään vesitilkkaan erikseen ja kaada se nauhana kiehuvaan glögimehuun koko ajan sekoittaen. Ota kiisseli heti kun se sakenee pois liedeltä. Tarjoile kiisseliä ja mantelilastuja Viktorian riisin kanssa.
VINKKI: Voit käyttää Viktorian kiisseliin myös ohrapuuroa, silloin vanukas on toki tummempi väriltään, mutta täysjyväviljaa ja runsaskuituinen.
Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"