Vorschmack ja etikkapunajuuret
Vorschmack on perinteinen suomalainen ruoka, jonka toi Suomeen Suomen Marsalkka Carl Gustav Mannerheim. Vorschmack on yhdistelmä erilaisia lihoja ja suolakaloja, jotka tuovat ruokaan tasapainottavaa makeutta.
- Ruokavalio: Gluteeniton
5–6 annosta
- 2 rkl voita
- 400 g jauhettua lampaan lihaa
- 400 g jauhettua naudan lihaa
- 400 g jauhettua hirven lihaa
- 2 kuutioitua sipulia
- 5 hienonnettua valkosipulinkynttä
- 100 g suolasillifilettä karkeaksi paloiteltuna
- 4 anjovisfilettä karkeaksi paloiteltuina
- 4 rkl tomaattipyrettä
- 1 l vettä
- 0,5 dl konjakkia
5–6 annosta
- 8 punajuurta
- 4 tl punaviinietikkaa
- 1 tl hunajaa
- suolaa
- mustapippuria
- ¾ dl oliiviöljyä
Valmistusohje
Ruskista kaikki jauhetut lihat valurautapannussa. Käytä paistamiseen voita. Ruskista jauhelihat kauniin vaaleanruskeiksi. Lisää kuutioidut sipulit, hienonnettu valkosipuli ja karkeaksi hienonnetut sillifileet. Lisää seuraavaksi anjovikset ja tomaattipyree ja lopuksi konjakki sekä vesi.
Anna kiehua hiljalleen keskilämmöllä puolisen tuntia ja hienonna tämän jälkeen kaikki ainekset huolellisesti sauvasekoittimella.
Aseta pata uuniin ilman kantta ja anna vorschmackin kypsyä uunissa 160 asteessa 2,5–3 tuntia. Sekoita vorschmackia silloin tällöin, kunnes siitä tulee tiivistä.
Tarjoa vorschmack uuniperunan, suolakurkun, smetanan ja etikkapunajuuren kanssa.
Muista pestä punajuuret hyvin ennen niiden keittämistä. Älä kuori punajuuria tai leikkaa niiden varsia pois, jotta niiden maku tai väri ei laimene.
Keitä punajuuria noin 35 minuuttia, kunnes ne tuntuvat pehmeiltä, kun pistät niitä haarukalla. Jäähdytä keitetyt punajuuret kylmässä vedessä; tämä helpottaa punajuurien kuorimista.
Valmista seuraavaksi helppo marinadi. Sekoita keskenään punaviinietikka, hunaja, suola ja mustapippuri. Sekoita ainekset vispilällä ja lisää sitten marinadiin oliiviöljy. Vatkaa samalla, kun lisää öljyä.
Lisää punajuuret ja jäähdytä jääkaapissa noin puolen tunnin ajan.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku