Pyöreä paisti
Englantilaista alkuperää oleva resepti on oikea pyöreän pöydän paistiohje, se riittää, vaikka pöydän ympärillä olisi koko suku. Erityisen hienoa tarjottavaa sitä saa syksyllä, kun juurekset ovat herkullisimmillaan. Tämä ruoka vaatii kuitenkin suunnittelua: paistin on liottava suolaliemessä kokonainen viikko – ja vedessäkin vielä päivä. Voit käyttää ruokaan naudan ulkofileetä tai sisäpaistia.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Gluteeniton, Laktoositon
Kymmenelle
- 2 kg naudanpaistia
Suolaliemi
- 1 ½ l vettä
- 2 ½ dl karkeaa suolaa
- 1 dl sokeria
- ½ rkl kokonaisia valkopippureita
- 2 rkl kuivattuja katajanmarjoja
- 4 valkosipulinkynttä
Keittämiseen
- 1 ½ l vettä
- 1 sipuli
- 1 porkkana
- 50 g juuriselleriä
- 1 tl timjamia
- 1 laakerinlehti
- 10 kokonaista valkopippuria
Tarjoiluun
- keitettyjä juureksia
- keitettyjä perunoita
- hapankaalia
Valmistusohje
1. Murskaa katajanmarjat ja valkopippurit karkeasti. Kuori valkosipulinkynsi. Kiehauta vesi ja suola, sokeri, valkopippurit ja katajanmarjat sekä valkosipulinkynsi. Keitä 5 minuuttia ja jäähdytä suolaliemi. Pane paisti ahtaaseen astiaan ja kaada suolaliemi päälle. Pane paisti liemessään jääkaappiin viikoksi. Käännä paistia muutama kerta, niin että suolaliemi pääsee kaikkialle.
2. Ota paisti suolaliemestä ja laita se runsaaseen veteen likoamaan 8 tunniksi. Pane vettä kiehumaan pataan. Nosta paisti pataan, kun vesi kiehuu voimallisesti, odota, että vesi kiehuu uudestaan ja alenna sitten lämpöä. Kuori sipuli, porkkana ja selleri ja paloittele ne. Laita juurespalat pataan, samoin timjami, laakerinlehti ja pippurit. Padassa pitää olla sen verran vettä, että se juuri peittää paistin, lisää vettä tarvittaessa. Keitä hiljalleen 2 tuntia, tai kunnes liha tuntuu murealta. Kokeile tikulla.
3. Nosta paisti liemestä ja pidä se lämpimänä foliossa. Siivilöi keitinliemi ja keitä sitä kokoon vajaaksi litraksi. Viipaloi liha ohuiksi siivuiksi ja tarjoile lisäkkeiden kanssa ja keitinliemi kastikkeena.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku