Wellingtonin filee
Ainekset
- 400 g suuria ruskeita herkkusieniä karkeasti pilkottuina
- merisuolaa ja mustapippuria myllystä
- 1–2 rkl oliiviöljyä
- 750 g hyvää häränfileetä
- 1–2 rkl englantilaista sinappia
- 6–8 siivua parmankinkkua
- 500 g valmista torttutaikinaa
- jauhoa alustan jauhottamiseen
- 2 munankeltuaista vispattuna
Valmistusohje
1. Sekoita yleiskoneessa sykäystoimintoa käyttämällä sienet mausteenaan hieman suolaa ja pippuria karkeaksi tahnaksi. Kaavi tahna kasariin ja kypsennä korkealla lämmöllä 8–10 minuuttia vähän väliä pyöritellen, niin että sienistä poistuu kosteus. Levitä lautaselle jäähtymään.
2. Kuumenna paistinpannu ja kaada oliiviöljy siihen. Mausta häränfilee ja paista sen pintaa vain puoli minuuttia per puoli, niin että liha saa juuri väriä.
3. Laita työalustalle kelmua ja järjestä parmankinkkuviipaleet kelmun päälle hieman limittäisiin riveihin. Levitä palettiveitsellä sienitahna kinkun päälle ja aseta pinnalta paistettu häränfilee keskelle. Ota kelmun reunasta kiinni ja kääri parmankinkku ja sienet tiiviisti ja siististi rullalle häränfileen ympärille. Kääri kelmun päät kierteelle, niin että paketti pysyy koossa. Jäähdytä jääkaapissa 15–20 minuuttia, jotta filee tekeytyy ja sen muoto kiinteytyy.
4. Kauli torttutaikina kevyesti jauhotetulla alustalla suureksi nelikulmioksi, jonka paksuus voi olla hieman yli 3 mm. Poista kelmu fileerullan päältä ja aseta filee taikinan keskelle. Sivele ympäröivä taikina keltuaisella. Taita päät kaksinkerroin ja kääri taikina fileerullan ympärille. Leikkaa yli jäävä taikina pois. Käännä ympäri, niin että sauma jää alapuolelle, ja laita uunipellille.
5. Sivele taikina kauttaaltaan vispatulla munalla ja laita jääkaappiin noin 15 minuutiksi, jotta taikina saa levähtää. Kuumenna uuni 200 °C:een.
6. Tee taikinakuoreen keveitä viiltoja 1 cm:n välein ja kuorruta uudelleen munalla. Kypsennä uunissa 20 minuuttia ja alenna sitten lämpöä 180 °C:een ja kypsennä vielä 15 minuuttia.
7. Anna levähtää 10–15 minuuttia ennen leikkaamista ja tarjoa lisäkkeiden kanssa. Tarjottavan fileen tulisi olla keskeltä vielä vaaleanpunaista.
Resepti on kirjasta Gordon Ramsayn parhaat. (Readme.fi 2012)
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa