Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Wellingtonin filee

Julkaistu 06.03.2013 11:48

Ainekset

  • 400 g suuria ruskeita herkkusieniä karkeasti pilkottuina
  • merisuolaa ja mustapippuria myllystä
  • 1–2 rkl oliiviöljyä
  • 750 g hyvää häränfileetä
  • 1–2 rkl englantilaista sinappia
  • 6–8 siivua parmankinkkua
  • 500 g valmista torttutaikinaa
  • jauhoa alustan jauhottamiseen
  • 2 munankeltuaista vispattuna

Valmistusohje

1. Sekoita yleiskoneessa sykäystoimintoa käyttämällä sienet mausteenaan hieman suolaa ja pippuria karkeaksi tahnaksi. Kaavi tahna kasariin ja kypsennä korkealla lämmöllä 8–10 minuuttia vähän väliä pyöritellen, niin että sienistä poistuu kosteus. Levitä lautaselle jäähtymään.

2. Kuumenna paistinpannu ja kaada oliiviöljy siihen. Mausta häränfilee ja paista sen pintaa vain puoli minuuttia per puoli, niin että liha saa juuri väriä.

3. Laita työalustalle kelmua ja järjestä parmankinkkuviipaleet kelmun päälle hieman limittäisiin riveihin. Levitä palettiveitsellä sienitahna kinkun päälle ja aseta pinnalta paistettu häränfilee keskelle. Ota kelmun reunasta kiinni ja kääri parmankinkku ja sienet tiiviisti ja siististi rullalle häränfileen ympärille. Kääri kelmun päät kierteelle, niin että paketti pysyy koossa. Jäähdytä jääkaapissa 15–20 minuuttia, jotta filee tekeytyy ja sen muoto kiinteytyy.

4. Kauli torttutaikina kevyesti jauhotetulla alustalla suureksi nelikulmioksi, jonka paksuus voi olla hieman yli 3 mm. Poista kelmu fileerullan päältä ja aseta filee taikinan keskelle. Sivele ympäröivä taikina keltuaisella. Taita päät kaksinkerroin ja kääri taikina fileerullan ympärille. Leikkaa yli jäävä taikina pois. Käännä ympäri, niin että sauma jää alapuolelle, ja laita uunipellille.

5. Sivele taikina kauttaaltaan vispatulla munalla ja laita jääkaappiin noin 15 minuutiksi, jotta taikina saa levähtää. Kuumenna uuni 200 °C:een.

6. Tee taikinakuoreen keveitä viiltoja 1 cm:n välein ja kuorruta uudelleen munalla. Kypsennä uunissa 20 minuuttia ja alenna sitten lämpöä 180 °C:een ja kypsennä vielä 15 minuuttia.

7. Anna levähtää 10–15 minuuttia ennen leikkaamista ja tarjoa lisäkkeiden kanssa. Tarjottavan fileen tulisi olla keskeltä vielä vaaleanpunaista.

Resepti on kirjasta Gordon Ramsayn parhaat. (Readme.fi 2012)

Lisää aiheesta:

MasterChef: Beef Wellington ja tarte Tatin Loistava idea: Puuron ja leivän vastustamaton yhdistelmä on täydellinen herkku vaikka aamiaiseksiHelppo leipäresepti: Taikinaa ei tarvitse edes vaivata – mehevä lopputulos!Kalkkuna WellingtonArancini eli helpot riisipyörykätIntialaiset kaalipiiraat

Tuoreimmat aiheesta

Häränfilee