28 Weeks Later (28 viikkoa myöhemmin)

Tuotantovuosi: 2007. Ohjaus: Juan Carlos Fresnadillo. Tuotanto: FS-Film Oy. Kuva: 16:9 Anamorfinen Widescreen 1.85:1. Ääni: Dolby Digital 5.1. Kesto: 96 min.

Danny Boylen28 Days Later (2002) oli mainio, säälimätön kauhuelokuva, jossa Britanniassa nopeasti etenevä, sokean raivon valtaan tartuttamansa ihmiset muuttava virus autioitti Lontoon kadut. 28 Weeks Laterin tapahtumat sijoittuvat seitsemän kuukautta ensimmäisen osan tapahtumien jälkeen. Lontoon uudelleenkansoitus on aloitettu yhdessä kaupunginosassa, jota turvallisuudesta vastaavat, aseistautuneet amerikkalaisten johtamat NATO-joukot valvovat. Tulevaisuus näyttää lupaavalta, kunnes virus pääsee jälleen valloilleen.

Elokuvan on kirjoittanut ja ohjannut onnea käsitelleen espanjalaiselokuva Intacton (2001) kirjoittaja-ohjaaja Juan Carlos Fresnadillo. Tuo elokuva oli mielenkiintoinen ja tyylikäs tapaus, ellei varsinainen täysosuma. 28 Weeks Laterilla mies kuitenkin lyö itsensä läpi tekemällä jatko-osan, joka on parempi kuin ensimmäinen elokuva.

Trainspottingin Begbienä ikimuistoisimman roolityönsä tehneen Robert Carlylen viime vuosien anti on ollut paljolti tv-tuotantoa. Tässä hän vakuuttaa syyllisyyden riivaamana Donaldina, joka joutuu kääntämään selkänsä vaimolleen ja pötkimään pakoon yksin, kun virukseen sairastuneet tunkeutuvat pariskunnan turvapaikkaan hyytävässä alkukohtauksessa. Donaldin lapset, Tammy (1989 syntynyt Imogen Poots) ja Andy (nuorempi Mackintosh Muggleton) saapuvat uudelleenkansoitettavaan Lontooseen asumaan isänsä kanssa, ollen samalla kaupungin nuorimmat asukkaat. Taudin puhjetessa isästään eroon joutuneet lapset yrittävät säilyä hengissä sekä sairastuneiden että kontrollin menettäneen, kaikkea liikkuvaa kohti ampuvan armeijan uhatessa henkipoloisia. Apunaan heillä on asemapaikkansa kaaoksen myötä jättänyt kersantti Doyle sekä naispuolinen virustutkija, Scarlett.

En luultavasti ole nähnyt tänä vuonna toista elokuvaa, joka olisi saanut yhtä jännittyneeseen tilaan kuin 28 Weeks Later. Uhrinsa verta kuolaavaksi, murhanhimoiseksi sekopääksi muuttava virus on jotain karmaisevaa, etenkin tällaiselle käsiänsä lähes neuroottisesti pesevälle. Zomb...anteeksi, sairastuneet ovat todella pelottavia tapauksia, eläimellisesti liikkuvia inhotuksia, jotka ilman omantunnontuskia saalistavat joukolla terveitä ihmisiä. Käsivarakuvaus ja heiluva kamera sairastuneita kuvatessa tekevät kohtauksista todella levottomia. Verta, suolenpätkiä ja irtoraajoja ei tässä säästellä, eivätkä goren ystävät pety.

Leffa etenee rivakasti paikalleen jumittumatta ja hahmot käyttäytyvät uskottavasti. Sarjoista Oz ja Lost tuttu Harold Perinneau nähdään Doylen ystävänä, helikopteripilotti Flynninä, joka pyrkii jelppimään alas jäänyttä ystäväänsä. Yläilmoissa turvassa lentelevän Flynnin ja alhaalla vaaran keskellä seikkailevan Doylen ystävyys on tässä mukava elementti. 28 Weeks Later on vuoden parhaita kauhuelokuvia, jota ei voi suositella herkkähipiäisille.

Kaikki levyn ekstrat kommenttiraitaa myöten on tekstitetty suomeksi. Kommenttiraidalla puhuvat kirjoittaja-ohjaaja Juan Carlos Fresnadillo sekä kirjoittaja-tuottaja Enrique Lopez Lavigne. Tämä on hyvä raita, ja englanniksi puhuvien miesten juttuja kuuntelee mieluusti. Poistettuja kohtauksia on kaksi kappaletta, yhteensä noin viisi minuuttia. Ne ovat ihan katsottavia, ja kohtaukset voi katsoa kommenttiraidan kera tai ilman. Code Red: Making of 28 Weeks Later (13:06) on hyvä dokumetti, jossa kuullaan mm. ensimmäisen osan ja vähän myös tätä jatko-osaa ohjannutta Danny Boylea. Kiintoisa The Infected (06:56) käsittelee virukseen sairastuneiden liikehdinnän ja meikkauksen luomista, ja kuulemme näyttelijöiden reaktioita verenhimoisia sairastuneita esittävien kanssa näyttelemisestä. Getting Into the Action -videossa (07:13) tekijät ja näyttelijät puhuvat elokuvan toiminnallisuudesta ja toimintakohtauksissa näyttelemisestä. Tämäkin on ihan kelpo kamaa.

28 Days Later: The Aftermath: Stage 1: "Development" (Vaihe 1: Tilanteen kehitys) (07:33) on rasittavuuteen asti tyylitelty sarjakuva, joka kertoo viruksen synnystä. 28 Days Later: The Aftermath: Stage 3: "Decimation"(Vaihe 3: teloitus) (04:45) kertoo viruksen valtaamassa Lontoossa oman käden oikeutta jakavasta miehestä. Tämä on näistä kahdesta tyylillisesti hillitympi ja komeampi, ja muutenkin mielenkiintoisempi. Lopuksi mukana on elokuvan traileri, jossa vilahtaa kohtia, joita ei elokuvassa tai poistetuissa kohtauksissa nähty, toisaalta kyseessä ei ole mitään kokonaisiin kadonneisiin kohtauksiin viittavaa.

Elokuva: *****

Ekstrat: ***½

Teksti: Atso Suopanki

Lue myös:

    Uusimmat