5 tapaa, joilla parannat kuntoasi – testaa!

Kokeile rentouttavaa"pötköttelyjoogaa"! 1:08
Mitä on pötköttelyjooga?

Huono kestävyyskunto voi enteillä sydän- ja verisuonitauteja, ja tuoreen väitöstutkimuksen mukaan kestävyysliikunta tekee hyvää jopa suolistomikrobeille. Miten sitten parantaa omaa fyysistä kestävyyttään?

The Guardian listasi tieteellisesti todistettua tapoja, joilla parannat fyysistä kestokykyäsi.

1. Varmista, että liikut

Vuonna 2017 julkaistussa tutkimuksessa huomattiin, että säännöllinen liikunta vähentää ihmisen väsymystä. Mikäli olo on nuutunut, kannattaa siis suunnata lenkille joka tapauksessa – myös mielenterveytensä kannalta. Säännöllisen liikunnan on nimittäin todettu ehkäisevän masennusta.

2. Sekoita lajeja keskenään

Erilaisten liikuntamuotojen yhdistäminen parantaa kuntoa tehokkaimmin. Esimerkiksi vuonna 2001 julkaistussa tutkimuksessa suositellaan kestävyyskuntoilun sekä lihaskuntoharjoittelun yhdistelemistä. Toisessa tutkimuksessa vuodelta 2009, että esimerkiksi lihaskuntoa harjoittava circuit-treeni kehittää kestävyyskuntoa.

Lihaskuntoharjoittelun ja sykettä nostavan aerobisen liikunnan lisäksi omaa kuntoaan voi parantaa kevyemmillä liikuntamuodoilla. Parin vuoden takaisessa tutkimuksessa todetaan, että jooga rauhoittaa mieltä mutta myös parantaa ihmisen fyysistä kestävyyttä.

3. Syö oikein

Liikunnan lisäksi ruokailutottumuksilla on vaikutusta ihmisen kestävyyskuntoon. Pienten kofeiinimäärien on todettu parantavan huippu-urheilijoiden suorituksia. Myös ginseng- ja ashwagandha-kasveja pidetään suorituskykyä parantavina ruokina. Kestävyyskuntoaan parantaville suositellaan tavallisesti myös monimutkaisia hiilihydraatteja, joita löytyy esimerkiksi pavuista, linsseistä, pastasta ja perunasta. Lisäksi riittävä proteiinien saanti ravinnosta on kestävyysurheilijalle tärkeää.

Kaikkeen ei kuitenkaan kannata kuntonsa nimessä rahojaan tuhlata. Esimerkiksi energiajuomien käytöstä ei vuonna 2010 julkaistun tutkimuksen mukaan ole juurikaan hyötyä ihmisen kestävyydelle. Sen sijaan energiajuomien käyttö on yhdistetty esimerkiksi lukuisiin kuolemantapauksiin. Myöskään probiooteista ei ole paljastunut mainittavia kehon suorituskykyä parantavia vaikutuksia.

4. Huolehdi mielenterveydestäsi

Kestävyys ei ole vain lihaskunnosta kiinni – myös asenteella on merkitystä. Jo vuonna 1991 tutkijat totesivat, että stressinhallinnalla oli suotuisia vaikutuksia niin ihmisen psyykkiseen kuin fyysiseen suoriutumiskykyyn. Tutkijat ovat myös huomanneet, että myönteisillä tunteilla saattaa olla vaikutusta urheilijoiden parempiin suorituksiin.

5. Anna kehosi palautua

Vaikka liikunta on ihmiselle monin tavoin hyödyllistä, tarvitsevat kehomme ja mielemme myös lepoa. Vuoden 2005 tutkimuksessa ehdotetaan, että urheilijoiden pitäisi pitää treenien välissä vähintään 72 tunnin tauko. Tavallisen jumppaajan ei välttämättä tarvitse levätä kolmea päivää kuntosalilla käynnin jälkeen, mutta levon merkitys on joka tapauksessa tärkeä tiedostaa. Liiallinen rehkiminen lenkkipolulla tai kuntosalilla voi olla tuhoisaa myös mielenterveydelle.

Lähde: The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat