Eikö lenkille pimeään ja sateeseen lähtö houkuttele? Asiantuntija kertoo, miten ulkoilusta voi löytää ilon myös kaamosaikaan.
Kun ulkona on pimeää ja märkää, on helppo kaivautua sohvan pohjalle esimerkiksi syömään makeaa ja rasvaista.
Suomen Latu yrittää maanitella kansaa sohvan pojalta ulos myös pimeän aikaan Koko perheen hämärähommat -kampanjallaan.
Pontimena on ajatus siitä, että illalla ja pimeällä liikkumisen terveysvaikutukset ovat samat kuin päivälläkin. Pimeässä liikkumisessa on lisäksi sellaisia hyviä puolia, joita ei valossa ole. Unikin saattaa tulla paremmin.
Lue myös: Lannistaako pimeys? Suomalaiset kertovat, miten he selättävät marraskuun harmauden
Pimeys tekee mielelle hyvää
Ulkoilun erityisasiantuntija Susanne Blomqvist Suomen ladusta hehkuttaa pimeyden hyviä puolia.
– Me ihmiset olemme vieraantuneet pimeydestä. Yritämme kaikin keinoin valaista kaikkea mahdollista. Mutta ihmisellekin pimeys on tärkeää. Pimeässä liikkuessa virikkeitä ja ärsykkeitä on vähemmän. Voi antaa itselleen luvan ja mahdollisuuden rauhoittua vaikka olisi liikkeessäkin. Se tekee mielelle todella hyvää, Blomqvist sanoo MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa
– Ympärillä oleva valosaaste vaikuttaa ihmisen yleiseen aktiivisuustasoon. Se voi hyvinkin olla yksi syy siihen, että illalla on vaikea saada unta.
Lue myös: Älä käytä kirkasvalolamppua näin
Simola on kolunnut kaikki kansallispuistot
Eläkeläinen Seppo Simola kutsuu itseään "liikunnan kokemusasiantuntijaksi". Hän on muun muassa kolunnut kaikki Suomen 41 kansallispuistoa.
– Olen varmuuden vuoksi käynyt niissäkin, joita on ehdotettu, ettei jää harmittamaan, jos kuolen ennen kuin ne perustetaan, Simola naurahtaa.
Simola sanoo, että ulkona liikkuminen tekee hyvää "kropalle ja nupille".
– Saa uusia kokemuksia ja elämyksiä. Ja pysyy elossa.
Kun tulee lunta, laji vaihtuu.
– Onhan se kivempi auringonpaisteella liikkua. Mutta kun saa itsestään irti sen, että lähtee, siitä tulee hyvä olo. Koskaan en ole katunut sitä, että tuli lähdetyksi.
– Sellaista viisautta olen yrittänyt noudattaa, että keli ei ole koskaan huono, vain varusteet voivat olla. Pistän vaikka äänikirjan soimaan ja kävelen rauhassa, niin sitä ei huomaakaan, että ympärillä on jotain ikävää.
Lue myös: Kellot siirtyivät talviaikaan, mutta tiedätkö, miksi ja miten se vaikuttaa terveyteesi? – "Lisää aivoinfarkteja ja tapaturmia"
"Metsässä haahuilu on mahtavaa"
Miten sitten saisi itsensä sieltä sohvalta liikkeelle? Mitä pimeässä voi tehdä?
– Paras liikuntamuoto on itselle mieluisin liikuntamuoto, Blomqvist muotoilee.
– Talviuinti on loistava kaamosaikaan. Ja vaikka metsässä haahuilu, ihan mahtavaa.
Lue myös: Yksi killutin ei riitä: Näin korkealla heijastimen pitäisi roikkua
Muista näkyä
Pimeällä ei pidä unohtaa heijastimia, Blomqvist muistuttaa. Hän suosittelee muun muassa henkseleitä, jotka ovat tämän hetken trendiheijastin. Ne saa takin päälle napakasti eivätkä häiritse liikkumista.
Omaa kulkuaan voi valaista vaikkapa otsalampulla.
– Tässä pitää muistaa se, ettei häikäise vastaantulijaa. Sekin on ikävää, että toiselta menee hämäränäkö, kun tulee tosi kirkas valo vastaan.
Entä jos pimeä pelottaa?
– Pelkoa ei kannata väheksyä, mutta siihen kannattaa totuttaa itsensä. Lähtee vaikka taskulamppuseikkailulle lasten kanssa, niin pelko unohtuu. Menee sellaiseen ympäristöön, mikä tuntuu valosalla turvalliselta ja luottaa siihen, että siellä ovat pimeällä täsmälleen ne samat asiat kuin valoisallakin.
– Antaa myös silmille mahdollisuuden tottua hämärään. Ihailee tähtitaivasta. Yhtäkkiä näkeekin aika paljon. Ihan täydellistä pimeyttä on tosi harvoin.