Ilta-Sanomat kertoo lisätietoja hallituksen tunteikkaista ja venyneistä neuvotteluista matkustusrajoitusten höllentämiseksi. Erityisen kuumana kävivät perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) sekä opetusministeri Li Andersson (vas.).
Lue lisää: Kuusi kysymystä uusista matkustusrajoituksista – mikä muuttuu nyt ja miksi rajoituksia höllennetään
Suomi päätti nostaa tartuntarajoitusta 8:sta 25:een 100 000 henkilöä kohden edellisen 14 päivän aikana. Päätös mahdollistaa matkustamisen Suomeen karanteenitta noin 20 maasta. MTV Uutisten tietojen mukaan STM suhtautui höllennyksiin kriittisimmin jo neuvottelujen alusta lähtien. IS:n mukaan ministeri Kiuru piti neuvottelun lopputulosta katatrofina hoidon kannalta.
STM:ssä pelätään, että matkailun avaaminen ja siitä seuraava ihmisten liikkuvuuden kasvu kiihdyttää koronaepidemian hallitsemattomaksi, ja edessä on uusia rajuja rajoitustoimia.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi tiedotustilaisuudessa, että hallituksen päätös huomioi terveysturvallisuuden lisäksi myös elinkeinoelämän tarpeet. THL:n Mika Salmisen mukaan uusien linjauksien vaikutusta tautitilanteeseen ei ole mahdollista ennustaa.
– Tämä on tietysti hallituksen valinta ja tällä tietysti sitten mennään, Salminen totesi.
Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki totesi, että ministeriö suhtautui ilmaantuvuuden nostoon kriittisesti.
– Mutta tässä on tehty hybridistrategian mukainen kokonaisuuden harkinta ja päädytty sitten tähän ratkaisuun. Sen mukaan mennään, Voipio-Pulkki sanoi.
Kiurun ja Pekosen poissaoloa perjantain infosta ei pidetä kuitenkaan sattumana.
Ilta-Sanomien haastatteleman sisäministeriön lähteen mukaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) rooli neuvotteluissa oli keskeinen, jotta neuvotteluissa päästiin yhteisymmärrykseen taiteillessa terveyden ja taloustilanteen kanssa.
– Pääministerin rooli oli kriittisen tärkeä, ilman hänen johtamistaan substanssiministerit eivät olisi pystyneet välttämättä rakentamaan konsensusta, sisäministeriöstä kommentoidaan IS:lle.
Tartuntamäärät ovat olleet Suomessa viime viikkoina tasaisessa kasvussa. Viimeisen kahden viikon aikana tartuntoja on todettu lähes 130 enemmän kuin edellisen kaksiviikkoisjakson aikana. Tartunnat ovat kuitenikin pääasiassa olleet paikallisia ryvästymiä ja altistumiset on pystytty paikantamaan.