Ulkoministeri Valtonen kommentoi MTV:lle Libanonin rauhanturvaajien evakuointia: "Turvallisuus tärkeintä"

Rauhanturvaajien turvallisuus on kaikkein tärkeintä, kommentoi ulkoministeri Valtonen Suomen Libanonissa olevien rauhanturvaajien mahdollista evakuointia.

Ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) mukaan Hamasin poliittisen johtajan Ismail Haniyehin salamurha Iranin pääkaupungissa Teheranissa lisää eskalaatiovaaraa Lähi-idässä.

Valtonen nosti esille myös Israelin eilisen iskun Libanonin pääkaupunki Beirutiin. Israel väitti hyökkäyksellään tappaneensa Hizbollah-komentajan. 

– Israelin pohjoisrajalla Libanonin suunnalla konflikti Hizbollahin kanssa on vaarallisimmassa vaiheessa sitten lokakuun 7. päivän, Valtonen toteaa.

Gazan kaistaa hallitseva terroristijärjestö Hamas hyökkäsi lokakuun 7. päivä Israeliin ja tappoi satoja siviilejä ja sotilaita.

– Koko maailman ja erityisesti Gazan ja Lähi-idän kannalta kaikkein surullisinta on, jos tämä tarkoittaa taukoa varsin hitaasti edenneisiin tulitaukoneuvotteluihin, Valtonen sanoo.

Rauhanturvaajien "turvallisuus on tärkeintä"

Suomella on Libanonissa noin 200 rauhanturvaajaa. Teheranin ja Beirutin tapahtumat eivät Valtosen mukaan "toistaiseksi" vaikuta rauhanturvaoperaatioon. 

Ulkoministeri Valtonen ei halunnut spekuloida sillä, millaiseksi tilanteen alueella pitäisi muuttua, että Suomi vetäisi rauhanturvaajansa pois.

– Viime kädessä turvallisuus on kaikkein tärkeintä, Valtonen sanoi.

Viimeiset 24 tunnin tapahtumat ovat heittäneet syvän varjon Israelin ja Hamasin välisten rauhanneuvottelujen ylle. Israel on pommittanut Gazaa käytännössä päivittäin viime vuoden lokakuusta lähtien.

Valtonen muistuttaa, että vaikka Suomi toivoo tulitauon alkavan "vaikka huomenna", niin Helsingistä käsin on vaikea arvioida, mikä tulitaukoneuvottelujen suhteen on realistista ja mikä ei.

Lue myös:

    Uusimmat