Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) suosittelee ikääntyneitä ja muita D-vitamiinin puutteelle alttiita syömään koronaepidemian aikana kansallisia suosituksia suurempia annoksia D-vitamiinilisää.
D-vitamiini vaikuttaa ihmisen immuunipuolustukseen tehostamalla vastustuskykyä. D-vitamiinin puute näyttää olevan yhteydessä koronaviruksen aiheuttamaan keuhkoinfektioon.
Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että matalasta D-vitamiinitasosta kärsivät saattavat todennäköisemmin joutua sairaalahoitoon koronan vuoksi ja kuolla covid-19-tautiin.
HUS suosittelee D-vitamiinilisää koronavirusepidemian aikana kaikille yli 70-vuotiaille ja ympärivuorokautisessa hoidossa asuville aikuisille 20 mikrogrammaa päivässä.
Lisäksi aikuisille tummaihoisille suositellaan 20 mikrogrammaa D-vitamiinilisää vuorokaudessa, sillä tumma iho kehittää vähemmän D-vitamiinia kuin vaalea iho.
Edellä mainittuihin ryhmiin kuuluville suositellaan isompaa 50 mikrogramman päiväannosta, mikäli henkilö on ylipainoinen (painoindeksi yli 30). Ylipainoon liittyy suurempi D-vitamiinilisän tarve.
LUE MYÖS: "Tutkimuksissa on havaittu, että matala D-vitamiinitaso yhdistyy koronan todennäköisyyteen" – asiantuntija suosittelee nostamaan vitamiiniannosta toistaiseksi
D-vitamiinia auringosta ja ravinnosta
Nyt suositellut määrät D-vitamiinilisää ovat kansallisia suosituksia korkeammat. Normaalioloissa alle 75-vuotiaita suositellaan syömään ravintolisää lokakuusta marraskuuhun 10 mikrogrammaa vuorokaudessa ja yli 75-vuotiaita 20 mikrogrammaa vuorokaudessa ympäri vuoden.
D-vitamiinia syntyy iholla auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta Suomen oloissa maaliskuusta lokakuuhun. Lisäksi D-vitamiinia saadaan ravinnosta, kuten maidosta ja rasvaisesta kalasta.
LUE MYÖS: Pippa Laukka nimeää yllättävät perusruoat, jotka tuovat terveyttä talveen: "Viisi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit tai lisää aiheesta koronavirus.
Lähde: HUS