Israel: Joukkomme "hyvin todennäköisesti" tappoivat yhdysvaltalais-turkkilaisen aktivistin

Yhdysvaltojen mukaan Israelin turvallisuusjoukkojen on muutettava tapaansa, jolla ne toimivat Länsirannalla.

Israelin armeija sanoi tiistaina olevan hyvin todennäköistä, että sen joukkojen tuli surmasi yhdysvaltalais-turkkilaisen aktivistin Länsirannalla. 

Armeijan mukaan 26-vuotiaan Aysenur Ezgi Eygin kuolema viime viikolla Israelin siirtokuntia vastustavassa mielenosoituksessa oli vahinko.

Lausunnon mukaan naisen surmasi hyvin todennäköisesti häneen epäsuorasti ja vahingossa osunut Israelin armeijan tulitus. Tuli tähdättiin mellakoita lietsoneeseen henkilöön eikä Eygiin, lausunnossa sanottiin.

YK:n mukaan Israelin joukot surmasivat Eygin ampumalla häntä päähän. Silminnäkijät ja muun muassa paikalliset viranomaiset Länsirannalla olivat syyttäneet kuolemasta Israelia.

Eygi oli valmistunut keväällä Washingtonin yliopistosta. Perheen mukaan hän oli intohimoinen ihmisoikeusaktivisti, joka oli matkustanut Länsirannalle vain päiviä ennen kuolemaansa.

Blinken: Israelin muutettava toimintaansa

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken arvosteli tiistaina Israelia kansalaisensa surmaamisesta ja vaati Israelia muuttamaan toimintatapojaan ja -sääntöjään Länsirannalla.

– Hänen kuolemansa oli sekä provosoimaton että perusteeton, Blinken sanoi.

– Mielestämme Israelin turvallisuusjoukkojen on tehtävä joitakin perustavanlaatuisia muutoksia tapaan, jolla ne toimivat Länsirannalla, mukaan lukien toimintasääntöihinsä, Blinken sanoi toimittajille Lontoossa.

Israel iski Gazassa turvavyöhykkeelle

Gazassa ainakin 40 ihmistä sai surmansa ja kymmeniä loukkaantui iskussa al-Mawasin alueella, sanoivat Gazan väestönsuojeluviranomaiset tiistaina.

Israel on aiemmin julistanut al-Mawasin turvavyöhykkeeksi. Al-Mawasin teltoissa asuu kodeistaan Israelin iskujen ja hyökkäysten vuoksi paenneita palestiinalaisia.

Israelin asevoimat sanoi iskeneensä äärijärjestö Hamasin komentokeskukseen humanitaarisella vyöhykkeellä Khan Yunisissa. Hamas kiisti, että järjestön taistelijoita olisi ollut al-Mawasissa.

Väestönsuojeluviranomaisen tiedottajan Mahmoud Basalin mukaan kokonaisia perheitä on kadonnut hiekan alle syviin kraattereihin, joita alueella muodostui iskujen voimasta.

Lue myös:

    Uusimmat