Inhottavat oireet saivat huolestumaan – Iidan, 29, aivoista löytyi kasvain: "Kuolema on isoin pelkoni"

Iida Jalonen alkoi pelätä aivokasvaimeen sairastumista koettuaan vaikean ja traumaattisen synnytyksen vuonna 2021. Kesällä 2024 hänen pelkonsa kävi toteen.

Pienen lapsen äiti Iida Jalonen, 29,sai kesäkuussa 2024 tietää, että hänen aivoissaan on kasvain. Tietoa siitä, onko kyseessä pahalaatuinen kasvain tai onko se hoidettavissa, Iida joutui lopulta odottamaan kaikkiaan 47 pitkää päivää.

Iida kiinnitti toukokuussa huomiota näköoireisiin, päänsärkyyn, huimaukseen ja toisen käden voimattomuuteen. 

Soitin päivystykseen, mutta sieltä kysyttiin, voinko hymyillä molemmilla suupielillä normaalisti. Koska pystyin, ei kyse heidän mielestään voinut olla mistään vakavasta. 

Oireiden arveltiin johtuvat niskajumista.

Juhannuksena Iida kuitenkin kiinnitti jälleen huomiota oireisiinsa ja tajusi kärsineensä jatkuvasta päänsärystä jo viikon ajan. 

Pian juhannuksen jälkeen Iida tunsi päänsäryn lisäksi vasemmalle vievää huimausta ja hakeutui päivystykseen, jossa oireiden sanottiin johtuvat migreenistä.

Iidalle annettiin lääkkeet migreenikohtaukseen, lähetettiin kotiin ja käskettiin palata päivystykseen, jos oireet eivät hellittäisi annetuilla lääkkeillä.

Seuraavana päivänä päänsäryn ja huimauksen lisäksi Iidasta tuntui kuin iso magneetti olisi liikuttanut hänen aivojaan. 

Soitin päivystykseen ja kerroin, etteivät oireet helpottaneet annetuilla lääkkeillä ja mainitsin myös uudesta oireesta, kuten minulle oli ohjeistettu. Minulle kerrottiin, ettei asiani ole päivystyksellinen.

Huoli vei toiseen kaupunkiin aivokuviin

Koska arki outojen ja normaalia elämää häiritsevien oireiden kanssa pienen lapsen kanssa alkoi tuntua Iidasta mahdottomalta, pyysi hän työterveyshuollosta mahdollisuutta päästä pään kuviin.

Pääsin neurologisiin tutkimuksiin, joiden perusteella lääkäri sanoi, ettei usko ainakaan pelkäämäni aivokasvaimen mahdollisuuteen, koska suoriuduin testeistä normaalisti.

Lääkäri määräsi Iidalle kuitenkin pään magneettikuvan.

Kun pääsin magneettikuvauslaitteesta ulos, näin heti, että paikalla olleella työntekijällä oli huolestunut ilme. 

Iida kysyi, mitä kuvissa näkyy ja hänelle kerrottiin lääkärin olevan yhteydessä asiasta myöhemmin.

– Sen verran kuitenkin kerrottiin, että jotain kuvissa näkyi.

Iida lähti kuvauksen tehneeltä yksityiseltä lääkäriasemalta kohti kotipaikkakuntaansa ja soitti vielä kuvistaan hoitajalle.

Olin aivan paniikissa ja kerroin hoitajalle, että osaan itse epäillä kuvissa näkyvän joko aivokasvaimen, MS-taudin tai aivoverenkiertohäiriön.

Hoitaja kertoi Iidalle, ettei aivoverenkiertohäiriöön sairastunutta potilasta olisi päästetty kotimatkalle.

Sitten hoitaja käski minua rauhoittumaan ja kertoi, että aivokasvaimia voi olla myös hyvälaatuisia. Siitä tajusin, että kyseessä oli kasvain.

Hoitaja ohjasi minua olemaan yhteydessä päivystykseen ja pyytämään, että julkisesta terveydenhuollosta joku katsoisi aivokuvani ja kertoisi, mitä niissä tarkalleen näkyy.

Kasvain päässä jo vuonna 2013?

Iida odotti julkisen terveydenhuollon neurologisessa päivystyksessä tuntikausia, jotta pääsisi tapaamaan lääkärin.

Oli henkisesti raskasta odottaa yksin ja peloissaan uutisia. Sain paljon rauhoittavia lääkkeitä odotellessani, sillä olin niin paniikissa.

Lopulta lääkäri ehti tavata Iidan, mutta kaikki, mitä hän pystyi kertomaan oli, että magneettikuvassa näkyi oikealla pikkuaivopedikkelin seudulla 12 millimetrin kokoinen kasvain.

Lääkäri lähetti Iidan kiireelliseen varjoaine MRI -tutkimukseen.

Iida pääsi tutkimukseen jo seuraavalla viikolla, heinäkuun alussa, mutta kukaan ei ollut häneen yhteydessä koskien tutkimuksen tuloksista.

Sen sijaan Iida on lukenut OmaKannasta kaksi eri kirjausta koskien MRI-kuviaan.

Kirjauksista Iida sai selville, että jo vuonna 2013 otetuissa pään kuvissa näkyi pieni signaalin muutos. Toisin sanoen Iidan aivoissa oli mahdollisesti pieni kasvain jo vuonna 2013, jolloin hänen päänsä kuvattiin tulevaa leuan operaatiota varten.

Soitin neurologiselle osastolle, josta minulle kerrottiin, että todennäköisesti aivoistani löytynyt kasvain on hitaasti kasvava, koska magneettikuvissa on näkynyt signaalin muutos jo vuonna 2013.

Seuraavaksi hoitaja sanoi, että odotellaan kesälomien yli, jonka jälkeen pääsisin tapaamaan hoitavaa lääkäriäni. Minusta ei olisi ollut liikaa pyydetty, että lääkäri olisi edes soittanut minulle ennen elokuuta.

Kirjeet pojan jokaiselle syntymäpäivälle?

Iida kertoo miettineensä, pitääkö hänen kirjoittaa pojalleen kirjeet ja ostaa lahjat jokaiselle tulevalle syntymäpäivälle siltä varalta, ettei hän selviä päänsä sisällä mahdollisesti tikittävästä aikapommista.

Kuolema on isoin pelkoni. Toisena tulee pelko siitä, että kasvain leikataan ja se aiheuttaa rajoituksia toimintakykyyni. 

Iidan oireet ovat olleet moninaisia.

Huimausta, magneettinen tunne päässä, päänsärkyjä, silmien heittelyä ja huimaukseen liittyvää pahoinvointia. Myös paineen tunnetta päässä ja jatkuvaa väsymystä.

Rajuin oireista on väsymys. Vaikka nukun 8–10 tunnin yöunet, saatan tarvita päivän aikana jopa neljän tunnin päiväunet.

Iida Jalonen
Iida Jalosen pahin pelko kävi toteen kesällä 2024.

Elokuista lääkärinaikaa odotellessaan Iida oli useita kertoja yhteydessä terveydenhuoltoon oireiden käydessä välillä todella voimakkaiksi tai aina, jos jokin uusi oire ilmeni.

Näin minun on neuvottu tekemään, mutta vastaukseksi olen saanut, ettei asiani ole päivystyksellinen.

Tuntuu, ettei kukaan ota minua tosissaan, oireitani vähätellään, enkä saa mistään apua.

Iida uskoo, että aivokasvaimen löytymistä hidasti osittain se, että vuonna 2021 tapahtuneen traumaattisen synnytyksen jälkeen hän kärsi vakavan sairauden pelosta ja kertoi lääkäreilleen jo silloin pelkäävänsä aivokasvainta.

Pelkoani lisäsi se, että koin jo silloin ajoittain huimausta, päänsärkyä ja näköhäiriöitä. Silloinkin lääkäri suoritti minulle neurologiset testit ja koska suoriuduin niistä normaalisti, ei tarvetta pään kuville katsottu olevan.

– Nyt kuitenkin tiedän, että kasvain on ollut todennäköisesti jo silloin päässäni.

"Pitäisi vain vaatia itselleen hoitoa"

Piinallisten 47 päivän päätteeksi Iida sai lopulta lääkäriltään lisätietoa kasvaimesta.

– Ensin tuli tieto, ettei kyseessä ole syöpä vaan hyvälaatuinen kasvain. Seuraavana päivänä sain kuitenkin vielä puhelun, jossa esitettiinkin syöpäepäily.

– Kyseessä saattaa olla matala-asteinen, gradus 1 -tyyppinen, aivosyöpä.

Iida on kertonut aivokasvaimen löytymisestä avoimesti TikTok-tilillään. Siellä useat sadat ihmiset ovat kertoneet hänelle omia kokemuksiaan vakavien sairauksien diagnoosin viivästymisestä. Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Syöpäjärjestöjen ylläpitämältä Kaikki syövästä -verkkosivustolta käy ilmi, että gradus 1 eli luokan yksi aivokasvaimet ovat hyvälaatuisia ja kasvavat hitaasti. Ennuste on yleensä hyvä, jos kasvain saadaan kokonaan poistettua.

Iidan tapauksessa kasvainta ei kuitenkaan lääkäreiden arvion mukaan voida leikata kokonaan pois korkeiden riskien vuoksi.

– Väkisinkin mietin kaiken tämän jälkeen, että jos ihminen tuntee, ettei kaikki ole itsellään kunnossa, pitäisi vain vaatia itselleen hoitoa, eikä antaa jyrätä intuitiotaan. 

Katso myös: Aivosyövästä selvinnyt Karita suuntasi Mount Everestille

Lue myös:

    Uusimmat