Tutkijat päättivät laittaa 61 aikuista muuttamaan elämänsä selvittääkseen, voiko istumisen haitat nollata liikkumalla vain kevyesti.
Miten istutaan oikein? Video esittelee!
Istumisen haitoista on kohistu pitkään – tutkimusten mukaan liiallinen istuminen voi heikentää jopa muistia. Pienikin määrä liikuntaa on hyödyksi, mutta jos ei istu koko päivää töissä, tarvitaanko liikkumista silloin vähemmän?
Osanottajat elivät "liioiteltua elämää"
Maastrichtin yliopiston tutkijat laittoivat 61 aikuista muuttamaan elämänsä selvittääkseen, miten istumisen haittoja voisi nollata.
Osa osanottajista oli normaalipainoisia, osa ei. Joillakin osallistujista oli myös diabetes. Kukaan osanottajista ei harrastanut liikuntaa säännöllisesti.
Osallistujien terveyttä mitattiin testein, joissa selvitettiin esimerkiksi sydänterveyttä ja kolesterolitasoja, kertoo New York Times. Sitten jokainen osanottaja joutui suorittamaan kolme neljän päivän tehtävää, joiden aikana he elivät "liioiteltua elämää".
Kokeessa ihmiset istuivat 14 tuntia ja nousivat tuolista vain vessaan
Yhdessä tehtävässä osanottajat istuivat 14 tuntia ja nousivat tuolista vain mennäkseen vessaan. Toisessa he korvasivat yhden istuskelutunnin kuntopyöräilyllä. Kolmannessa tehtävässä henkilöt istuivat kahdeksan tuntia ja seisoivat tai kävelivät rauhallisesti 5–6 tuntia.
Jokaisen tehtävän päätteeksi terveyttä mittaavat kokeet toistettiin.
Tauoton istuminen vaikutti kolesterolitasoihin
Neljän päivän tauoton istuminen vaikutti epäsuotuisasti esimerkiksi kolesterolitasoihin. Se oli vahingollista soluille, jotka reunustavat esimerkiksi verisuonia, ja heikensi aineenvaihduntaa ja sydänterveyttä myös niillä, joilla ei ollut aineenvaihdunnallisia ongelmia kokeen alussa.
Kevyellä aktiivisuudella ei tuntunut olevan vaikutuksia
Kuntopyöräily puolestaan vaikutti parantavasti samoihin verisuonia reunustaviin soluihin, mutta kolesterolia tai insuliiniherkkyyttä se ei muuttanut mihinkään suuntaan.
Kun koehenkilöt joutuivat kävelemään tai seisoskelemaan viitisen tuntia päivässä, insuliini- ja kolesterolitasot olivat parantuneet, mutta soluterveys ei muuttunut paremmaksi. Kevyellä aktiivisuudella ei siis tuntunut olevan vaikutuksia tähän sydänterveyteenkin vaikuttavaan seikkaan.
"Pelkkä keskivertorasittava liikunta ei ole tarpeeksi"
Tulosten mukaan liikkumisella ja seisomisella luonnollisesti on vaikutuksia kehoon. Keskivertorankka liikunta voi olla sydänterveyden kannalta hyvä asia, ja seisominen vaikuttaa olevan aineenvaihdunnalle suotuisaa. Ne eivät kuitenkaan yksinään riitä.
Vaikka tutkimus oli sekä pieni että melko lyhyt, tulokset viittaavat silti tiettyyn suuntaan.
– Ihmisten tulisi ymmärtää, että pelkkä keskivertorasittava liikunta ei ole tarpeeksi, ja on myös tarpeen vähentää pitkäaikaista istumista, kertoo tutkimusta johtanut Bernard Duvivier.
Aiemman tutkimuksen mukaan ihminen voisi jopa laihtua, jos seisoisi 6 tuntia päivässä istumisen sijaan! Toisessa tutkimuksessa kuitenkin havaittiin yllättävä tulos: seisomatyö onkin pahempaa kuin jatkuva istuminen.
Lähde: Nytimes.com, Nature.com