Tekoälyn pelätään tekevän digihuijauksista entistä vaikeammin tunnistettavia.
Moni suomalainen on törmännyt digihuijaukseen tai ainakin sen yritykseen. Tyypillisiin huijausyrityksiin lukeutuu tekstiviesti, joka näyttää tulevan pankilta, postilta tai joltain muulta taholta.
Tekoälyn pelätään tekevän digihuijauksista entistä vaikeammin tunnistettavia. Maailmalta on jo kuultu huolestuttavia tapauksia.
– Tekoälyn kamalimpia esimerkkejä löytyy USA:sta, jossa hätääntynyt lapsi soittaa vanhemmilleen ja pyytää heitä äkkiä lähettämään rahaa, jotta pääsee Uberilla kotiin ruuhkaisesta keskustasta keskellä yötä. AI:ta eli tekoälyä käytetään siinä, että se generoi lapsen äänen, kertoo Adminize oy:n tutkimusjohtaja Sami Laiho.
Laihon mukaan lapsen ääni voidaan saada esimerkiksi TikTok-videolta. Jopa kolme sekuntia riittää huijarin tarvitsemaan materiaaliin.
Lue myös: Älä klikkaa linkkejä! Digi- ja väestötietovirasto varoittaa huijausviesteistä
Laihon mukaan osa huijausyrityksistä, kuten perinteiset romanssihuijaukset, kaatuvat yleensä siihen, että huijari ei suostu tapaamiseen kasvotusten. Isommissa valtioissa tutkimusten mukaan joka kymmenes henkilö on jo ollut tekoälyn tuottaman huijauspuhelun kohteena.
Miten tavallinen ihminen sitten voi jatkossa säästyä huijauksilta, kun niistä tulee tekniikan kehittyessä aina vain edistyksellisempiä? Laiho vinkkaa selkeästä vaaranmerkistä.
– Suomesta lähtee vielä tänäkin päivänä eniten rahaa romanssihuijauksiin. Aina silloin, kun tulee jotenkin pyyntö lähettää rahaa. Se on se hetki, kun pitäisi pysähtyä ja miettiä vielä, Laiho toteaa.
Tutkimusjohtaja Sami Laiho oli myös yksi Vastaamon tietomurron uhreista. Katso koko haastattelu!
Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen.
Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live.
7:29