Komissaariksi soviteltu Henna Virkkunen: Turvallisuus on tulevan kauden tärkein asia

Millaisilla tavoitteilla EU-parlamenttiin? Vieraana Sebastian Tynkkynen ja Henna Virkkunen 10:26
Henna Virkkunen (kok) ja Sebastian Tynkkynen (ps) vierailivat Huomenta Suomessa kertomassa millaisilla tavoitteilla he lähtevät Brysseliin

Kokoomuksen Henna Virkkunen on valmis harklitsemaan komissaarin tehtävää, mikäli sellainen tilanne tulee eteen.

Kolmannelle kaudelleen EU-parlamentissa lähtevä Henna Virkkunen (kok.) sanoo pitävänsä tulevalla kaudella turvallisuutta kaikkein tärkeimpänä asiana.

– Pidän kaikkein tärkeimpänä turvallisuustilannetta, ennen kaikkea Ukrainan tilannetta. Sillä, mitä Ukrainassa tapahtuu, on vaikutuksia vuosikymmeniksi eteenpäin koko EU:hun, hän sanoo STT:lle.

Virkkusen mukaan ykkösasia on vahvistaa EU:n puolustusteollisuutta ja Ukrainan tukemista.
Toinen asia on talouden kilpailukyky.

– Olemme jääneet Yhdysvalloista talouskasvussa, ja samaan aikaan Kiina on kasvattanut poliittista ja taloudellista valtaansa. EU:n uudistaminen niin, että EU alkaa taas vetää investointeja ja innovaatioita puoleensa, on kova työ.

Virkkunen sanoo olevansa hyvin tyytyväinen sekä omaan tulokseensa että kokoomuksen tulokseen. Kokoomus voitti sunnuntain EU-vaalit ja sai neljä meppipaikkaa. Virkkunen puolestaan kasvatti henkilökohtaista äänimääräänsä.

Hän keräsi neljänneksi eniten ääniä koko maassa, vaikka kokoomuksen äänikuninkaaksi nousikin Ulkopoliittisen instituutin virkavapaalla oleva johtaja Mika Aaltola.

Löytyykö yhteinen sävel?

Kokoomus kuuluu EU-parlamentissa keskustaoikeistolaiseen EPP-ryhmään, joka on säilymässä EU-parlamentin suurimpana ryhmänä.

Siitä, olisko EPP valmis yhteistyöhön kansalliskonservatiivien ECR-ryhmän kanssa, on käyty paljon vilkasta keskustelua myös Suomessa. Suomalaispuolueista ryhmään kuuluvat perussuomalaiset, mutta mukaan saattaa tulla myös Unkarin pääministerin Viktor Orbánin Fidesz-puolue.

Orbán on ollut jatkuvana jarruna, kun unionin jäsenmaat ovat pyrkineet tekemään päätöksiä Ukraina-tuesta. Hän on myös edelleen pitänyt suhteita yllä Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

– Nyt vaalitulos on sellainen, että EPP:llä, sosialistien ja demokraattien ryhmällä ja Renew-ryhmällä on enemmistö. Lähtökohdaksi EPP:ssä on nyt ensisijaisesti asetettu, että katsotaan, löytyisikö sosialistien ja Renewin kanssa yhteinen sävel, Virkkunen sanoo.

Virkkusen mukaan ECR:stä on käytetty "hyvin poleemisia" puheenvuoroja, mutta käytännössä kaikki poliittiset ryhmät tekevät sen kanssa yhteistyötä EU-parlamentissa esimerkiksi lainsäädännöstä neuvoteltaessa.

Sen sijaan laitaoikeistoon kuuluva Identiteetti ja demokratia -ryhmä (ID) on suljettu yhteistyön ulkopuolelle.

– Näin on jatkossakin, koska erot arvolähtökohdissa ovat sen verran isot.

Kyseiseen ryhmään ei ole kuulunut suomalaisia meppejä sen jälkeen, kun perussuomalaiset päätti viime vuonna palata ECR-ryhmään.

Valmis harkitsemaan komissaarin tehtävää

Virkkusesta on kokoomuslähteiden mukaan myös soviteltu seuraavaa komissaaria. Virkkunen toistaa haastattelussa jo aiemmin sanomansa viestin siitä, että on valmis harkitsemaan pestiä vakavasti, mikäli sellainen tilanne eteen tulee.

Kokoomus tehnee Suomen komissaarista esityksen kesän aikana. Ennen tätä jäsenmailta odotetaan kuitenkin esitystä EU-komission puheenjohtajasta.

Keväällä Virkkunen sanoi STT:n haastattelussa, ettei halua spekuloida mahdollista komissaarin salkkua tehtävään valittavan henkilön pohjalta. Sen sijaan hän haluaa pohtia, mikä olisi Suomen kannalta hyödyllinen salkku.

– Suomen kannalta ajattelen, että tärkeitä asioita olisivat EU:n strateginen kilpailukyky, Euroopan kokonaisturvallisuuden parantaminen ja kolmantena puhtaan siirtymän vauhdittaminen, Virkkunen sanoi maaliskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat