Kommentti: Suomen olympiapomon matkapäiväkirjat hämmentävät – nyt on herättävä

Suomen olympiakomitean toimitusjohtajan Taina Susiluodon sosiaaliseen mediaan taiteilema kattava matkakertomus kesäolympialaisista kuvastaa osuvasti Suomen joukkueen visiittiä Pariisissa, MTV Urheilun Ossi Karvonen kirjoittaa. 

Tehtäväänsä huhtikuussa 2022 nimetty Susiluoto saapui Pariisiin samalla koneella allekirjoittaneen kanssa 24. heinäkuuta. Olympiatunnelmaan hän pääsi välittömästi, sillä ensimmäiset yhteiskuvat Suomen kisadelegaation ja vapaaehtoisten kanssa viriteltiin jo matkalaukkuhihnojen läheisyydessä.  

Tämän jälkeen vastaavanlaisia, usein hassuja filttereitä sisältäviä yhteiskuvia ja muita somejulkaisuja on tullut Susiluodolta liukuhihnalta. Niissä on "tsekattu eri lajeja, koettu huikea avajaisseremonia Pariisin sateessa, tsempattu suomalaisia, tsekattu logistiikkaa pelipaikoilla, taisteltu logistiikan kanssa, kiitelty Alex Stubbia sekä muita johtajia ja oltu ylpeitä Suomesta". 

On syöty, juotu, vierailtu museoissa, poseerattu kisamaskotin kanssa ja niin edelleen.

Ja eihän siinä mitään. Kyllä tällainen edustaminen – ainakin kohtuudella – kuuluukin olympiakomitean toimitusjohtajan vastuisiin. Tietysti tällaiset postaukset ovat myös mielikuviltaan voimakkaita, varsinkin näin tiukassa taloustilanteessa, jota Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuorikin korosti MTV Urheilun haastattelussa.  

Julkaisujen kontrasti Suomen joukkueen kisaesityksiin on myös vinksallaan. Susiluodon Twitter-tilin perusteella kaikki näyttää olevan hyvin. Totuus on kuitenkin se, että Suomi jää näistä kisoista ensi kertaa ilman mitalia kesäolympiahistoriassa.

Susiluodon osuvin julkaisu tuli viime keskiviikkona – tai Day 14, kuten toimitusjohtaja muotoilee. Siinä hän summasi tiistain kisapäivän annin.  

– Huikeita venymisiä suomalaisilta eri lajeissa. Oli myös helppo olla ylpeä Suomesta, kun kansainvälisen yleisurheiluliiton vastaanotolla nostettiin Paavo Nurmen saavutukset 100 vuoden takaa yhdeksi urheilun merkkipaaluksi, Susiluoto kirjoitti editoidun videon kera.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Pariisin kisojen paras suomalaispäivä – kaikki keihäsmiehet finaaliin, Heili Sirviö 5:s skeittauksessa, moukarinaiset sijoilla 5-6 loppukilpailussa – kattoikin näistä Pariisin "huikeista suomalaisvenymisistä" valtaosan.

Ja onneksi Susiluodon sydän läikähti myös Paavo Nurmesta, joka kuoli nykyisen toimitusjohtajan ollessa vajaan kahdeksan kuukauden ikäinen. 

Nyt on aika tulla historiasta tähän päivään, asettaa vaatimustaso uudelleen johtajista lähtien ja saapua jatkossa olympialaisiin muutkin kuin hassut matkapäiväkirjat mielessä.  

Suomen joukkueen johdolla on lehdistötilaisuus Pariisissa sunnuntaina. Joukkueen viestintäjohtajan mukaan siellä puheenvuorot käyttävät joukkueenjohtaja Leena Paavolainen sekä Olympiakomitean huippu-urheilujohtaja Matti Heikkinen ja puheenjohtaja Jan Vapaavuori. Lisäksi Susiluoto on "paikalla haastateltavissa tarpeen mukaan". 

Voi olla, että kysymyksiä ilmenee.

Suomen Pariisin joukkueenjohtaja Leena Paavolainen kommentoi kehnoa olympiamenestystä 1:00
Suomen Pariisin joukkueenjohtaja Leena Paavolainen kommentoi kehnoa olympiamenestystä.

"Äärimmäisen kovat kilpailut" – Tommi Evilä muistuttaa Pariisin tasosta 3:07
"Äärimmäisen kovat kilpailut" – Tommi Evilä muistuttaa Pariisin tasosta.

Lue myös:

    Uusimmat