Kauhueliö kuin Alien-elokuvista: Munii elävään isäntään ja purskahtaa sen vatsan läpi

Tutkijat ovat löytäneet Yhdysvalloissa Mississippissä aiemmin tuntemattoman ampiaislajin, joka on kuin suoraan Alien-leffoista tosielämään tuotu.

Syntretus perlmani -nimen saanut kauhuötökkä nimittäin munii elävien hedelmäkärpästen sisään. Toukkien kuoriutuessa ne purskahtavat elävän isäntänsä vatsasta ulos, samaan tapaan kuin kauhuscifiklassikko Alienissa.

Tiedesivusto Live Science kertoo, että kyseessä on ensimmäinen ampiaislaji, jonka on havaittu iskevän täysikasvuisiin hedelmäkärpäsiin. Aiemmin on ollut tiedossa vastaavanlaisia lajeja, jotka ovat tartuttaneet hedelmäkärpäsiä niiden haavoittuvammassa toukkavaiheessa.

Tutkijat törmäsivät kauhuötökkään aivan sattumalta kerätessään takapihoilta Drosophila affinis -hedelmäkärpäsiä tutkimustarkoituksiin. 

Tutkimusta vetänyt biologi Logan Moore Mississippin yliopistosta kertoo, että Syntretus perlmani käyttää terävää pistintään asettaessaan munat kärpäsen vatsaan. 

Ampiaisen toukka kuoriutuu munasta ja kasvaa kärpäsen vatsassa noin 18 vuorokautta, ennen kuin se purskauttaa itsensä vatsan läpi ja jättää isäntäeläimensä kuolemaan. 

Kärpänen jää usein moneksi tunniksi kitumaan toukan tultua sen vatsan läpi.

Tutkijat ovat havainneet, että kyseinen ampiaislaji kykenee munimaan myös muiden hedelmäkärpäslajien sisään.

Tutkimus on julkaistu Nature-tiedejulkaisussa.

Lue myös:

    Uusimmat