Voiko masennuslääkkeitä syödessä juoda alkoholia? Tiettyjen lääkkeiden kanssa vastaus on ehdoton ei

Tietyt masennuslääkkeet reagoivat vahvemmin alkoholin kanssa kuin toiset. 

Voiko masennuslääkkeitä syödessä juoda alkoholia?

Kysymykseen ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta, sillä se riippuu ensinnäkin siitä, mitä masennuslääkettä syöt ja paljonko ajattelit juoda alkoholia, kirjoittaa The New York Times.

Erityisen haitallisena asiantuntijat kuitenkin näkevät ilmiön, jossa lääkkeitä jätetään ottamatta, jotta voitaisiin juoda alkoholia.

Lääkkeitä ei kannata skipata alkoholin takia

Josh Hopkinsin lääketieteellisessä yliopistossa psykiatrina työskentelevä Sarah Ramsay Andrews toteaa, että kysymys siitä, onko alkoholin juominen turvallista tai ylipäätään suositeltavaa masennuslääkkeitä syödessä, on hyvin tavallinen.

– Potilaat kertovat minulle jatkuvasti, että koska he aikovat juoda ystäviensä kanssa sinä iltana, he jättävät annoksen välistä, Andrews kertoo.

Masennuslääkkeen ottamatta jättäminen ei ole kuitenkaan ikinä hyvä idea, toteaa Pittsburghin yliopiston Medical Center Western Behavioral Health -yksikön riippuvuuslääketieteen asiantuntija Jody Glance.

– Kun ihmiset lopettavat ottamasta lääkkeitään päivän tai parin ajaksi, he eivät usein enää jatka niiden syömistä, mikä voi johtaa ahdistuksen tai masennuksen uusiutumiseen, Glance selittää.

Glancen mukaan alkoholin juomisen "turvallisuus" riippuu siitä, minkä tyyppisiä masennuslääkkeitä syöt. 

Suurelle osalle masennuspotilaista määrätään serotoniinin takaisinottoon vaikuttavia SSRI-lääkkeitä, joiden kanssa ajoittainen drinkki ei välttämättä aiheuta paljoakaan harmia. Joitain varoituksia on kuitenkin syytä huomioida.

SSRI-lääkkeisiin lukeutuvat sitalopraami, essitalopraami sekä sertraliini. Näitä lääkkeitä määrätään tyypillisesti masennuksen hoitoon, mutta ne voivat olla tehokkaita myös ahdistuksen, pakko-oireisen häiriön sekä joidenkin fobioiden hoidossa. Lääkkeet toimivat lisäämällä aivojen välittäjäaine serotoniinin tasoa – jonka uskotaan vaikuttavan muun muassa mielialaasi ja tunteisiisi – estämällä sen poistumisen sen jälkeen, kun se kuljettaa viestejä aivoissa.

Toisin kuin muiden masennuslääkkeiden kohdalla, Glancen mukaan SSRI-lääkkeet reagoivat vähemmän todennäköisesti alkoholin kanssa. Glancen mukaan olisi kuitenkin tärkeää rajoittaa alkoholin juomista, jos syö masennukseen tai ahdistukseen määrättyjä lääkkeitä.

Ei välttämättä vaarallista, muttei myöskään suositeltavaa

Alkoholi saattaa helpottaa hetkellisesti ahdistusta tai madaltaa estoja, mutta se saattaa myös aktivoida aivoissa toimintaa, jotka vain pahentavat masennusoireita ja ahdistusta.

– Jos joku juo runsaasti, se estää masennuslääkkeitä toimimasta tehokkaasti, Sarah Ramsay Andrews toteaa.

Alkoholin nauttiminen SSRI-lääkkeitä syödessä saattaa myös vahvistaa lääkkeiden haittavaikutuksia, kuten voimistaa uneliaisuuden, väsymyksen ja huimauksen tuntemuksia.

– Minulla on ollut potilaita, jotka sanovat yhden juoman tuntuvan kahdelta. Alkoholi saattaa vaikuttaa sinuun voimakkaammin, eikä sellaisella miellyttävän euforisella tavalla, vaan väsyneellä ja hieman alakuloisella, Andrews kertoo.

Andrewsin mukaan juomasuositusten ylittäminen saattaa tehdä halllaa tavoitteillesi parantua masennus- tai ahdistusoireista.

Toistaiseksi ei ole kuitenkaan olemassa tutkimuksia siitä, että ajoittainen drinkki SSRI-lääkkeitä syödessä olisi haitaksi. Jody Glancen mukaan tiedetään kuitenkin vielä vähemmän siitä, mitä juomasuositusten ylittäminen säännöllisesti tekee yhdessä masennuslääkkeiden kanssa.

Ajatus siitä, että masennuslääkkeitä syödessään ei voisi juoda alkoholia, pohjautuu Glancen mukaan vanhempiin tutkimuksiin aikaisemmin enemmän käytetyistä masennuslääkkeistä, joita ei enää määrätä niin paljoa.

Katso myös: Tavallisimmin käytetyt masennuslääkkeet eivät toimi joka kymmenennellä. Juttu jatkuu videon alla.

Tiettyjen lääkkeiden kanssa alkoholi on ehdoton ei

Masennuspotilaille, jotka eivät voi syödä SSRI-lääkkeitä tai eivät hyödy niistä, voidaan määrätä yhä esimerkiksi trisyklisiä masennuslääkkeitä, jotka saattavat reagoida vahvemmin alkoholin kanssa.

Esimerkiksi MAO-estäjiin eli monoamiinioksidaasiestäjiin kuuluvat lääkkeet voivat yhdessä alkoholin kanssa johtaa Jody Glancen mukaan vaarallisiin syke- ja verenpainepiikkeihin, jotka voivat vaatia sairaalahoitoa. Tällaisia lääkkeitä syödessä alkoholia ei tulisi juoda laisinkaan.

Bupropioni-masennuslääkkeen ja alkoholin yhteisvaikutuksen mahdollisena oireena saattaa taas olla kohtauksien riski.

Loppujen lopuksi Glancen mukaan kannattaa olla ylipäätään tietoinen siitä, minkä tyyppistä lääkettä syö ja keskustella mahdollisista haittavaikutuksista oman lääkärinsä kanssa.

Katso myös: Miten hoitaa masentunutta lihavaa?

Lue myös:

    Uusimmat