30 minuuttia porealtaassa voi olla yhtä hyödyllistä terveydelle kuin puolituntinen juoksulenkki, väittää brittitutkimus.
Tuoreen tutkimuksen mukaan porealtaassa rentoutuminen muistuttaa fyysisiltä vaikutuksiltaan paljon juoksulenkkiä.
Monet tyypilliset elämäntapamuutokset, kuten liikunnan lisääminen, laihdutus ja tupakoinnin lopettaminen, osoittautuvat usein vaikeasti ylläpidettäviksi ja siksi brittitutkijat halusivat tutkia tapoja parantaa ihmisten terveyttä tavoilla, joista nämä nauttivat, kertoo New York Post.
Lue myös: Treenaamaan aikaisin aamulla? Älä tee tätä virhettä
Niinpä apulaisprofessori Tom Cullen yhdessä tutkimustiiminsä kanssa selvitti, miten kuuma vesi vaikuttaa terveiden 26–60-vuotiaiden ihmisten mielialaan, sykkeeseen, verenpaineeseen, veren virtaukseen, kortisolitasoihin, lämpökäsitykseen ja koettuun ahdistukseen
– Porealtaan säännöllinen käyttö on elämäntapamuutos, jolla on useita terveyshyötyjä, mutta josta ihmiset myös nauttivat, Cullen sanoo.
Lue myös: Yhdysvalloissa testattiin lääkettä, joka toimii kuin liikunta – auttoi laihtumaan, paransi juoksutuloksia
Verenpaine ja stressihormonin tasot laskivat
Tutkimukseen osallistujat ottivat puolen tunnin kylpyjä Lay-Z-Spa Majorca Hydrojet Pro -porealtaassa kolme kertaa päivässä, kolmen päivän ajan. Kylpyjen jälkeen tutkijat mittasivat osallistujien elintoimintoja, kertoo New York Post.
Mittauksista kävi ilmi, että puoli tuntia poreammeessa vastasi noin puolen tunnin juoksua, sillä sen vaikutukset kehoon olivat lähelle samat.
Osallistujien verenkierto jaloissa nousi keskimäärin 345 prosenttia kylvyn aikana. Samanlaisia tuloksia on saatu ihmisiltä juoksulenkin jälkeen.
Lue myös: Tiesitkö? Suosituilla kesäpuuhilla voi olla vaikutusta sperman laatuun
Kylpijöiden syke oli noin 31 lyöntiä minuutissa ja se vastasi niiden ihmisten sykettä, jotka olivat käyneet nopeatahtisella kävelylenkillä. Sen lisäksi, että kuuma kylpy laski osallistujien verenpainetta, se myös laski stressihormoni kortisolin tasoja 22 prosentilla.
10 prosenttia osallistujista kertoikin tunteneensa itsensä vähemmän ahdistuneeksi kylvyn jälkeen. Tutkijoiden mukaan se voi johtua kortisolitasojen laskusta, kertoo New York Post.
Lue myös: Sorrutko "yhteen suurimmista virheistä" kuntosalilla? Kehonrakennuslegenda näkee tätä usein: "Aivan liikaa"
Liikuntaa ei silti suositella korvattavan kylvyssä makoilulla
Tutkimusraportissa kuitenkin kerrotaan, että lämmin kylpy ei näytä tuovan kaikkia fyysisen harjoituksen tärkeitä etuja, ainakaan samoissa määrin kaikissa tapauksissa.
Lisäksi raportissa huomautetaan, että liikunnan terveysvaikutuksia on tutkittu jo vuosikausien ajan, mutta tutkimus kuumien kylpyjen terveysvaikutuksista on vielä suhteellisen uutta.
Lue myös: Ylilääkärin vinkit ikäihmisen lihaskuntotreeniin – "Vastaa 20 vuoden nuorentumista lihasvoiman osalta"
Sen vuoksi liikuntaa tulisi tutkijoiden mukaan pitää ensisijaisena keinona ylläpitää ja parantaa terveyttä.
Kuumista kylvyistä tai muusta passiivisesta kehon lämmityksestä voisi kuitenkin olla erityisesti hyötyä ihmisille, jotka eivät kykene sitoutumaan säännölliseen liikuntaan esimerkiksi liikuntarajoitteen vuoksi.
Lue myös: Eikö treeni maistu? Liikunnanohjaaja kertoo 10 minuutin vinkkinsä
Kuuma kylpy voi auttaa nukahtamaan
Lääkäri Mariyam Hassan Malik, joka ei ollut osa tutkimusryhmää, kertoo The Sun -lehdelle, että porealtaassa kylpeminen rentouttaa lihaksia ja edesauttaa endorfiinien vapautumista. Endorfiinit auttavat vähentämään stressiä.
– Kuuma kylpy ennen nukkumaanmenoa voi edistää parempaa unta, sillä siirtyminen kylvyn lämmöstä viileämpään huoneilmaan voi viestittää keholle, että on aika levätä. Se voi auttaa nukahtamista, Malik kertoo.
– Kuuma vesi voi laajentaa verisuonia, mikä parantaa verenkiertoa. Tämä voi olla erityisen hyödyllistä ihmisille, joilla on sydän- ja verisuonisairauksia. Silti on tärkeää olla varovainen ja neuvotella terveydenhuollon ammattilaisten kanssa ennen säännöllisiä kylpyjä, jos sairastaa sydänsairautta.
Lue myös: Yhdysvaltalainen asiantuntija tyrmää suositut elektrolyyttijauheet – suosittelee vain harvoissa tilanteissa
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: New York Post, Journal of Applied Physiology, The Sun