Maahanmuutto heitettiin ulos hallituksen rahoittamista tutkimusaiheista, SDP:n Razmyar suunniltaan: "Täysin poikkeuksellista"

Valtioneuvosto on päättänyt teemat strategiselle tutkimukselle ensi vuonna. Päätetyt teema-alueet ovat "vesi hyvinvoinnin, turvan ja rauhan elementtinä" sekä demokratian tulevaisuus. SDP moittii hallituksen linjanvetoa.

Ensi vuonna rannalle jäi maahanmuuttoa koskeva teema-alue. Strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) ehdotti ensi vuoden teemoiksi nyt vahvistettua veteen liittyvää teema-aluetta sekä teemaa maahanmuuton, työn ja hyvinvoinnin vuorovaikutuksista tulevaisuuden Suomessa. Demokratiaa esitettiin läpileikkaavaksi painopisteeksi.

Maahanmuuttoteeman valmistelua jatketaan vuoden 2025 teemaksi.

STN tekee vuosittain tutkimuksen teema-alueista esityksen hallitukselle, joka vahvistaa ajankohtaiset tutkimustarpeet. STN julkaisi kesäkuussa tiedotteen teemoista, joita se ehdotti hallitukselle. Maahanmuuttoon liittyvässä teemassa olisi ollut tarkoitus tarkastella maahanmuuttoon liittyviä keskeisiä yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja kulttuurisia kysymyksiä monitieteisen tutkimuksen keinoin.

– Hyvinvointiyhteiskunnan ja talouden suotuisa kehitys edellyttää sekä riittävää määrää osaavia tekijöitä että monipuolista osaamista. Toisaalta mittava maahanmuutto muuttaa paitsi maahan muuttavien ihmisten elämää myös koko yhteiskuntaa sekä haastaa maahanmuutto- ja työvoimapolitiikkaa, koulutusjärjestelmiä, sosiaali- ja terveyspalveluita sekä muita instituutioita, tiedotteessa kuvaillaan.

Päätöksenteko viivästyi

Ensi vuonna tällä tutkimusrahoituksen välineellä toteutettavan tutkimuksen myöntövaltuudeksi on esitetty noin 55,6 miljoonaa euroa. Rahoitettavia hankkeita valittaessa käytetään arviointikriteereinä yhteiskunnallista merkittävyyttä, vaikuttavuutta ja tieteellistä laatua.

Hallituksen päätöksenteko ensi vuoden teemoista viivästyi. Marraskuussa STN kertoi, että sen kesällä esittämiä teemaehdotuksia käsitellään edelleen, mistä syystä STN ei ole voinut avata ohjelmien aiehakua aiempien vuosien aikataulussa.

Hallituksen tänään torstaina tekemän päätöksen mukaan demokratian tulevaisuus -teemassa selvitetään esimerkiksi sitä, mihin Suomen tulisi panostaa demokratian ja demokraattisten perusarvojen vaalimiseksi kotimaassa ja kansainvälisesti. Keskeisenä tavoitteena on vahvistaa demokratiaa, osallisuutta ja luottamusta yhteiskunnassa.

SDP:n Razmyar moittii: Vastaavaa ei ole ennen nähty

SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyar moittii kokoomusjohtoisen hallituksen tekevän ”kyseenalaista historiaa” puuttumalla tieteellisen tutkimuksen aihevalintoihin.

Razmyar toteaa, että vastaavaa poliitikkojen puuttumista tutkimukseen ei ole nähty koko STN:n historiassa.

– Työnjako on aina tähän saakka ollut selvä: STN esittää tutkimuksen teema-alueet ja hallitus vahvistaa niiden rahoituksen. Poliitikot ovat pysyneet tontillaan, eivätkä ole ottaneet kantaa STN:n itsenäisesti valitsemiin tutkimusaiheisiin. Tämä hallitus on päättänyt valita toisin, ja se kertoo paljon hallituksen arvoista, Razmyar toteaa tiedotteessa.

”Täysin poikkeuksellista”

Razmyarin mukaan jo marraskuussa oli selvää, että perussuomalaiset halusivat estää tutkimuksen, sillä sen asetelma ei tukenut puolueen poliittisia tarkoitusperiä. 

– On täysin poikkeuksellista, että poliitikot ylipäänsä asettavat ehtoja tieteelliselle tutkimukselle, Razmyar muistuttaa.

Razmyarin mukaan maahanmuutto on tärkeä teema Suomen tulevaisuuden kannalta.

– Siksi tutkimuksen lykkääminen näyttää surulliselta. Erityisesti minua surettaa kokoomuksen ja RKP:n taipuminen poliittisen painostuksen alla. Heidän pitäisi kyllä tietää, missä poliittisen intervention raja tieteessä menee. Nyt se ylitettiin.

Vielä keväällä suunnitelma oli erinäköinen

STN:n esittämät teemat olivat esillä jo keväällä. Sen kautta oli tarkoitus käsitellä ”maahanmuuttoon liittyviä keskeisiä yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja kulttuurisia kysymyksiä monitieteisen tutkimuksen keinoin.”

– Hyvinvointiyhteiskunnan ja talouden suotuisa kehitys edellyttää sekä riittävää määrää osaavia tekijöitä että monipuolista osaamista, STN:n kesäkuussa lähettämässä tiedotteessa kuvattiin ohjelmaa.

– Ei ole kulunut puoltakaan vuotta siitä, kun Orpon hallitus vakuutti edistävänsä yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä suomalaisessa yhteiskunnassa. Viimeistään tämä STN-päätös kuvastaa selkeästi sitä, miten tiedonannolla ei ole ollut mitään todellista vaikutusta, ja sen ainoa tarkoitus oli pitää hallitus koossa, Razmyar päättää.

Lue myös:

    Uusimmat