Oletko yksinäinen parisuhteessasi? Nämä ovat asiantuntijan vinkit

Asiantuntijoiden mukaan parisuhteessa koettu yksinäisyys on hyvin tyypillinen aihe, jonka takia hakeudutaan pariterapiaan.

Yksinäisyyden kokemukset ovat yleisiä parisuhteissa, sanoo Väestöliiton parisuhde- ja vanhemmuusasiantuntija Johanna Sassali. Kokemukset yksinäisyydestä saattavat tuntua jopa kivuliaammalta yhdessä kuin yksin ollessa. Yksinäisyyttä kokevan ihmisen aivoissa aktivoituvat samat alueet kuin fyysistä kipua tuntiessa.

Parisuhteessa koettujen yksinäisyyden kokemusten taustalla voi olla monenlaisia tekijöitä.

– On yleistä, että kahdella ihmisellä on hyvin erilaiset sosiaalisuus- ja läheisyyskiintiöt, mikä voi aiheuttaa yksinäisyyden kokemuksia sosiaalisemmalle tai enemmän läheisyyttä kaipaavalle osapuolelle. Tilanne voi herkästi johtaa valta-asetelmaan, jossa toinen ikään kuin määrittelee ja sanelee, milloin vietetään aikaa yhdessä.

Sassalin mukaan myös tietyt sairaudet – kuten masennus tai muistisairaus – voivat heikentää tunneilmaisua ja saada vetäytymään sosiaalisista tilanteista.

Yksinäisyyttä käsitellään myös Komeroituneet-dokumentissa, joka on nähtävissä MTV Katsomossa.

Lue dokumenttiin liittyvät artikkelit alta: 

Antti, 39, työskenteli johtotehtävissä – nyt hän on "hikky", jota ahdistaa jopa postin hakeminen

Ville auttaa kotiinsa vetäytyneitä: "Läpsäisee, että joku ajattelee olevansa niin vaivaksi ja häiriöksi"

Pikkulapsiarjessa huomio saattaa mennä parisuhteen hoitamisen sijaan lapsiin, jolloin puolison toiveet ja tarpeet voivat jäädä vähemmälle huomiolle. Kun lapset kasvavat vanhemmiksi ja parisuhteelle olisi jälleen enemmän aikaa, puolisoiden välille on saattanut kasvaa niin suuri etäisyys, että yhteyden jälleenrakentaminen voi tuntua vaikealta.

– Joskus vanhemmuuden alle hukkuu myös se, kuka minä olen omana itsenäni. Viimeistään siinä vaiheessa, kun lapset muuttavat pois kotoa, aletaan usein pohtia, mitä minä tältä elämältä vielä haluan, miten parisuhteemme voi ja vastaako se nykyisiin tarpeisiini, Sassali kuvailee.

Kaikki elämän suuret muutoskohdat voivat altistaa yksinäisyyden kokemuksille parisuhteessa, huomauttaa kognitiivinen psykoterapeutti ja paripsykoterapeutti Elena Hering.

Esimerkiksi eläköitymisen jälkeen vapautuva lisäaika puolison kanssa voi tuoda näkyväksi sellaisia asioita, joita ei aiemmin huomannut. Heringin mukaan joskus voi olla tarpeen miettiä, tarvitseeko puolison välttämättä edes vastata jokaiseen tarpeeseen, vai voisiko esimerkiksi työyhteisöstä poisjäämisen jättämän tyhjiön täyttää mieluummin esimerkiksi ystävillä tai harrastuksilla.

Aiemmat elämänkokemukset taustalla

Hering kertoo, että parisuhteessa koettujen yksinäisyyden kokemusten taustalla voi olla myös aiempia, vaikeita elämänkokemuksia.

– Merkittävää on esimerkiksi se, miten on tullut kohdatuksi jo lapsena ja millaista vastetta on saanut tarpeilleen. Nämä kokemukset tulevat mukaan aikuisuuden parisuhteisiin varsinkin silloin, jos ei ole itse niistä tietoinen: toistaako samoja vanhoja toimintamalleja, vai oppiiko niistä.

Heringin mukaan ihmisellä voi olla erilaisia lukkiutuneita tunteita ja uskomuksia, joiden läpi hän katselee puolisoaan vuorovaikutustilanteissa. Aiemmin torjutuksi tullut ei välttämättä uskalla puhua tunteistaan tai päästää puolisoaan lähelle.

Parisuhde, johon molemmat ovat tyytyväisiä, edellyttää Heringin mukaan usein kykyä kasvaa ja oppia erilaisia taitoja. Kun omaa ja puolison käytöstä oppii tarkastelemaan eri näkökulmista ja ymmärtää syitä käyttäytymismallien taustalla, on helpompaa toimia esimerkiksi konfliktitilanteissa ja tarvittaessa vahvistaa katkeilevaa yhteyttä. Tällaisia asioita voidaan opetella esimerkiksi pariterapiassa.

Heringin ja Sassalin mukaan parisuhteessa koettu yksinäisyys on hyvin tyypillinen aihe, jonka takia hakeudutaan pariterapiaan.

Älylaitteiden tuijotus voi lisätä yksinäisyyttä

Yhteyttä voi vahvistaa myös kotikonstein. Arjen keskellä voidaan kuitenkin helposti astua tyypilliseen sudenkuoppaan ja ottaa asia puheeksi syyllistämällä.

– Sormella osoittelun sijaan on tärkeää päästä kiinni omiin tunteisiin – olen ikävöinyt sinua, minulla on ollut hieman yksinäinen olo tässä suhteessa ja olisi ihanaa viettää kanssasi enemmän aikaa. Meidän on monesti helpompi lähestyä vaikealta tuntuvia aiheita aggression kautta, vaikka myös sen alla usein on pehmeämpiä tunteita ja kaipuuta yhdessäoloon ja läheisyyteen, Sassali sanoo.

Sassali uskoo, että yksinäisyys on saattanut lisääntyä parisuhteissa älylaitteiden käytön yleistymisen myötä. Hän pitää ongelmallisena sitä, että laitteiden äärellä ihmisen koko olemus kääntyy poispäin puolisosta.

Myös nykymaailman hektisyys ja korkeat stressitasot voivat altistaa sille, että mieli on muualla kuin tässä ja nyt.

– Monelle tekisi varmasti hyvää harjoitella läsnäolon taitoa, laittaa välillä puhelin pois ja keskittyä aidosti kuuntelemaan ja eläytymään kumppanin sanoihin ja kokemuksiin. Hyvin pienillä asioilla on joskus todella suuri merkitys. 5–10 minuuttia silloin tällöin ei vie kohtuuttomasti aikaa, mutta se voi merkittävästi lisätä tyytyväisyyttä parisuhteessa.

Katso myös video: Lihavuuden ja yksinäisyyden noidankehä

Lue myös:

    Uusimmat