Päihdeongelmainen yritti hakeutua katkaisuhoitoon Helsingissä – ei riittävän "ammattilainen"

MTV Uutisiin otti yhteyttä ihminen, joka haki apua päihdeputkeensa, todella pitkän alkoholinkäytön jälkeen. Hän kertoo, että hänelle sanottiin helsinkiläisessä alan hoitopaikassa, että hän ei ole riittävän "ammattilainen" eikä häntä päästetty sisään. 

Epätoivoisena tilanteessa hän sanoi, että hän on valmis vaikka maksamaan itse katkohoitonsa, mutta sekään ei avannut hoidon portteja. 

Hoitoa vaatinut päihdeongelmainen kysyi hoitopaikassa, että pitääkö hänen siis palata ulos ryyppäämään. Näin kävi, ja hänelle toivotettiin, että nähdään uudestaan muutaman kuukauden päästä. 

"Kokemus palvelustamme on tosi valitettava"

MTV Uutiset kysyi Helsingin päihdehoidon johdosta, onko tällainen toimintapa yleinen, että ei riitä, että on huonossa kunnossa, vaan pitää olla vielä karmeammassa kunnossa, että saa hoitoa? Pitääkö ihmisen siis nykyjärjestelmässä juoda itsensä puolikuoliaaksi ennen kuin hän saa apua?

– Henkilön kokemus palvelustamme on tosi valitettava. Jos sinulla on vielä yhteys häneen, toivon, että pyydät häntä tekemään asiasta muistutuksen, niin voimme selvittää asiaa tarkemmin ja vastata. Muistutus voi olla vapaamuotoinen, toteaa kaupungin psykososiaalisen työn päällikkö Aila Ronkanen

Tarkempaa tietoa aiheesta löytyy tältä Helsingin kaupungin nettisivulta .

Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksen yhteydessä toimii päihdepalvelujen vastaanotto ilman ajanvarausta joka arkipäivä klo 8.30-15.30. 

– Vieroitushoitoon hakeutuvat voivat siis hakeutua palveluun ilman ajanvarausta ja palvelussa on pystytty samana päivänä auttamaan alkoholivieroitukseen liittyvissä asioissa. Osalle hakeutujista riittää avovieroitus, osa ohjataan laitosvieroitusjaksolle. Vieroituksen lisäksi voidaan selvittää ja suunnitella asiakkaan kanssa yhdessä päihdepalvelujen tarvetta kaikkiaan ja auttaa tarvittaviin palveluihin.

Päihdeongelmasta kärsivä palasi kyseiseen hoitopaikkaan muutaman kuukauden päästä uudelleen ja silloin kunto oli sitä luokkaa, että hän vihdoin pääsi sisään. 

– Kun vihdoin pääsin hoitoon, se oli ensiluokkaista. Mutta päihdehuollon asiakkaaksi on kyllä vaikeata päästä, toteaa potilas. 

Lähetä vinkki!

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat.

Juttuvinkit joonas.lepisto@mtv.fi.

Palveluihin pääsyä on helpotettu

Kaupunki on ryhtynyt toimenpiteisiin hoitoon pääsyn parantamiseksi.

– Helsingin päihdepalvelut on systemaattisesti tehnyt toimenpiteitä sen eteen, että palveluihin pääsyä on helpotettu, sanoo Ronkanen.

Muun muassa uusi keskitetty vastaanotto ilman ajanvarausta on joka arkipäivä klo 8.30-15.30, samoin mahdollisuus varata aikaa puhelimitse. 

– Aiemmin nämä ajat ovat olleet selvästi lyhyempiä.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat