Syksyn työmarkkinakierros alkaa kunnolla ensi viikon torstaina, kun Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuuden työnantajat aloittavat neuvottelut seuraavasta työehtosopimuksestaan. Kyseinen sopimus määrittää palkankorotusprosentit myös muille aloille.
Lähtökohtia syksyn neuvotteluille pidetään poikkeuksellisen vaikeina, koska palkansaajajärjestöt ovat uhanneet hakea työnantajilta korvauksia hallituksen tekemistä työmarkkinauudistuksista.
Viime keväänä monet ammattiliitot olivat jo useaan otteeseen poliittisessa lakossa hallituksen työmarkkinauudistuksia vastaan.
Lakkojen loppuessa ay-liike viestitti, että taistelu työntekijöiden etujen puolesta jatkuu syksyn työehtosopimusneuvotteluissa.
Seuraavien viikkojen aikana selviää, kuinka rakentavasti tai riitaisasti neuvotteluihin lähdetään.
Vaikutukset Suomen talouteen ovat suuret, jos neuvottelut päätyvät umpikujaan ja ajaudutaan lakkoihin. Ennustettu talouskasvu kokisi kovan kolauksen, jos vientiteollisuus seisahtuisi pitkän lakon seurauksena.
– Suomen taloustilannetta kun katsoo, niin olisi avainasia, että vientiteollisuus lähtisi vetämään. Ja vientiteollisuudessa suhdannenäkymät ovat heikot. Orastavaa valoa on ennusteltu. Siihen yhtälöön ei sovi työrauhahäiriöt. Sillä saadaan romutettua se orastava valonpilkahduskin. Suomen talouden kannalta on olennaista että saataisiin rakentavat ratkaisut, pohtii Kemianteollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä.
Mitä vaatimuksia pöytiin tuodaan?
Palkankorotusprosenttien suuruudesta käydään perinteisesti neuvotteluissa kova vääntö, mutta nyt pöydällä voi olla tavallista enemmän kiista-herkkiä aiheita.
Ammattiliitot yrittävät turvata työntekijöiden ostovoimaa ja työnantajat katsovat yritysten kilpailukyvyn perään. Yhtälö on aina vaikea ratkaista ja nyt taustalla painavat hallituksen työmarkkinauudistukset, jotka suututtivat ay-liikkeen.
– Ostovoimaan liittyvät huolet ovat palkansaajilla isoja ja aitoja. Sen lisäksi hallituksen eri työmarkkinaheikennykset ja leikkaukset varmasti heijastuvat neuvottelupöytiin ja niihin vaatimuksiin, joita siellä esitetään, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta miettii.
Ratkaiseva neuvottelu käyntiin torstaina
Ratkaisevin neuvottelu käydään Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien välillä. Tämä vientialan päänavaus määrittää palkankorotukset muillekin aloille.
Työnantajaliitot ovat Elinkeinoelämän keskusliiton koordinoinnin alla ainakin aiemmin sopineet, ettei teknologiateollisuuden korotusten yli mennä.
Hallitus on parhaillaan säätämässä kyseisen vientimalli-käytännön lakiin asti, mikä suututtaa esimerkiksi hoitajia ja opettajia.
Niin Tehy, Super kuin OAJ ovat olleet huolissaan siitä, että niiden jäsenet tuomitaan ikuiseen palkkakuoppaan, jos vientialoja korkeampia palkankorotuksia ei koskaan heru.
Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuuden työnantajat ry aloittavat neuvottelu-urakkansa ensi torstaina 12. syyskuuta.