Opposition Antit vaativat ulkopolitiikan riitoihin loppua – Lindtman MTV:lle: "Tp-utva koolle ensi tilassa"

Suurimmat oppositiopuolueet Sdp ja keskusta ovat turhautuneet hallituksen sisällä ilmenneisiin ulkopolitiikan ristiriitoihin. Antti Lindtman (sd.) ja Antti Kaikkonen (kesk.) penäävät hallitukselta selkää linjaa Ukrainan vähemmistöjen tukemiseen ja Israelin siirtokuntiin miehitetyillä palestiinalaisalueilla.

Oppositio moittii hallituksen ulkopolitiikkaa sekavaksi, kun sekä Ukrainan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen tuesta sekä Israelin siirtokunnista on syntynyt eripuraa hallituksen sisälle.

Sdp ja keskusta korostavat, että Suomella voi olla ulkopolitiikassa vain yksi linja.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Lindtman penää ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan ja tasavallan presidentin yhteistä tp-utvaa nopeasti koolle selventämään tilannetta...

– Pidän tärkeänä, että tp-utva kokoontuu ensi tilassa käsittelemään tilannetta ja selkeyttämään Suomen kantaa siihen, mitä tulee Ukrainan tukemiseen ja vähemmistöjen puolustamiseen. Ja selkeyttämään myös sen, että hallituksesta lähtee vain yksi selkeä viesti, mitä tulee Lähi-idän tilanteeseen, Lindtman sanoo MTV Uutisille.

– On poikkeuksellinen tilanne, että Suomesta lähtee maailmalle eri viestejä näin tärkeistä asioista, hän tähdentää.

Kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten piirissä on arvosteltu Suomen päätöstä äänestää YK:ssa julkilausumaa, jossa Israelin siirtokunnat miehitetyillä palestiinalaisalueilla todetaan laittomiksi.

Viime viikolla MTV Uutiset kertoi, että ulkomaankauppa -ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.) päätti Suomen jäävän erään Ukrainan jälleenrakennusliittouman ulkopuolelle siksi, että sen on tarkoitus edistää myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemaa.

Tavion päätös ei saanut ymmärrystä osakseen pääministeripuolue kokoomukselta ja tasavallan presidentti Alexander Stubbilta, koska linjausta pidettiin Suomen ulkopolitiikan vastaisena.

Katso video: Näin Stubb kommentoi väittelyä Suomen ulkopolitiikan linjasta tänään New Yorkissa.

Kaikkoselta ilmainen vinkki

Oppositio moittii näitä ulkopolitiikassa ilmenneitä ristiriitaisuuksia.

– On uusi tilanne, että hallituspuolueet ovat toistuvasti julkisilla tukkanuottasilla maamme ulkopolitiikan hoidosta. Tällainen tilanne voi sumentaa Suomen linjaa ja vesittää Suomen viestiä. Hallituksen sekava tilanne ei myöskään lähetä hyvää viestiä rajojemme sisälle tai niiden ulkopuolelle, keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen toteaa tiedotteessa.

Myös Kaikkonen toivoo, että tp-utva kokoontuu lähiaikoina selkeyttämään tilannetta.

– Viime vuosina näissä asioissa kohtuullisen paljon tekemisissä olleena annan hallitukselle seuraavan ilmaisen vinkin: Istukaa nyt hyvät hallitusherrat ja -rouvat siellä TP-utvassa niin kauan, että yhteinen näkemys löytyy. Voi olla vain yksi Suomen linja, jota ministerit maailmalla edustavat, puoluekirjoihin katsomatta, Kaikkonen sanoo.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat