THL:n tutkimus: Stressijuopottelu lihottaa miehiä ja -herkuttelu naisia

8:19imgKATSO MYÖS: Työelämä stressaa nuoria – mutta milloin stressi muuttuu sairaudeksi?
Julkaistu 13.04.2023 07:00

MTV LIFESTYLE

Syöminen ja alkoholinkäyttö stressinhallinnan keinoina ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pitkän seurantatutkimuksen mukaan yhteydessä painon nousuun. Sen mukaan viina lihottaa erityisesti stressaavia miehiä ja ruoka ja herkut naisia.

THL selvitti 30 vuotta kestäneessä tutkimuksessa sitä, miten yleisiä keinoja syöminen ja alkoholin käyttö ovat naisten ja miesten stressinhallinnassa ja millainen niiden yhteys on painoon ja sen kehittymiseen.

Lue myös: Työpäivät venyvät ja tauottaminen unohtuu – kuulostaako tutulta? Yksinkertaiset muutokset lisäävät hyvinvointia etätöissä

Alkoholi lihottaa stressaavia miehiä, ruoka ja herkut naisia

Tutkimuksen tulosten perusteella stressiherkuttelu vaikuttaa lihomiseen sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä ja yhteydet ovat ilmeisiä niin naisilla kuin miehilläkin.

Stressijuominen lihottaa tutkimuksen mukaan nimenomaan miehiä.

– Yhteyden ilmeneminen vain miehillä saattaa johtua siitä, että miehet juovat kerralla suurempia määriä alkoholia ja käyttävät energiapitoisempia juomia, THL:n ja Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Elena Rosenqvist toteaa tiedotteessa.

Naisilla taas syöminen stressinhallinnan keinona oli tutkimuksen mukaan huomattavasti yleisempää kuin miehillä. Miltei joka toinen aikuinen nainen (41–55 prosenttia) söi stressin takia.

– Yksi syy tähän saattavat olla naisiin kulttuurisesti kohdistuvat suuremmat paineet laihduttamiseen, sillä laihduttamisen on todettu voivan johtaa stressisyömiseen, THL arvioi tiedotteessa.

– Stressisyöminen ja myös sen raportoiminen voivat myös olla sosiaalisesti hyväksyttävämpiä naisille.

Lue myös: Työterveyslaitos: Näin etätyöntekijöiden elintavoille tapahtui korona-aikana: Unet lyhenivät, stressisyöminen lisääntyi

Nuoret miehet pyrkivät rauhoittamaan stressiä alkoholilla

Miehet käyttivät 22–32-vuotiaina alkoholia useammin stressinhallintakeinona kuin naiset. Tämän jälkeen stressiin liittyvä alkoholinkäyttö oli naisilla ja miehillä yhtä yleistä.

– Kulttuuriset muutokset sukupuolten alkoholinkäytössä 30 vuoden aikana voivat osittain vaikuttaa erojen kaventumiseen seurannan aikana, Rosenqvist pohtii. 

– Myös se, että vanhemmaksi tulo usein vaikuttaa enemmän naisten kuin miesten alkoholinkäyttöön, voi selittää eroavaisuutta.

Stressinhallintakeinot merkittäviä painonhallinnan kannalta

Koska stressiin liittyvällä syömisellä ja alkoholinkäytöllä voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia painoon, niihin olisi THL:n mukaan tärkeää puuttua varhaisessa vaiheessa. 

THL tähdentää, että lihavuuden ehkäisemiseksi olisi nyt olennaista kehittää tarkoituksenmukaisia stressinhallintakeinoja.

Koska stressisyöminen taas tuntuu vaikuttavan painon nousuun johdonmukaisemmin kuin stressiin liittyvä alkoholinkäyttö ja se on erityisen yleistä naisilla, naisten stressisyömisen tunnistaminen olisi THL:n mukaan olennaisen tärkeää painonhallintaan tähtäävissä hankkeissa.

Syömistä ja alkoholinkäyttöä stressinhallinnassa ei ole aiemmin tutkittu rinnakkain. 

Tutkimus on osa Stressi, kehitys ja mielenterveys (TAM) -seurantatutkimusta, jossa yhtä tamperelaista ikäluokkaa on seurattu kyselylomakkein vuodesta 1983 lähtien 16-, 22-, 32-, 42- ja 52-vuotiaina. 

Lue myös: Työelämä voi uuvuttaa: Milloin työstressistä pitää huolestua?

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Katso myös: Piinaako stressivatsa?

8:49imgNäin ärtynyttä suolen toimintaa voi helpottaa.

Tuoreimmat aiheesta

Stressi