Päävamman kokeneet sairastuivat tutkimuksen mukaan dementiaan todennäköisemmin.
Yhdenkin päävamman saavat voivat tuoreen tutkimuksen mukaan sairastua dementiaan tavallista todennäköisemmin. Yhteys myös voimistuu, jos päävammoja on kertynyt useita.
Lue myös: Haluatko jaksaa vanhanakin? Syö näitä kasviksia, tutkijat suosittelevat
Päävamman kokeneet sairastuivat 25 prosenttia todennäköisemmin
Tutkimus perustuu 14 000 keskimäärin 54-vuotiaan yhdysvaltalaisen 25-vuotiseen seurantaan. Neljännes osallistujista oli saanut vähintään yhden päävamman elämänsä aikana.
Kun osallistujia verrattiin seurannan päätteeksi, tutkijat havaitsivat päävamman kokeneiden sairastuneen dementiaan 25 prosenttia todennäköisemmin kuin osallistujien, jotka olivat säästyneet päävammoilta.
Lue myös: Haluatko elää yli 90-vuotiaaksi? Suomalainen tutkimus kertoo tekijän, joka ennustaa pitkää ikää ja hyvää elämänlaatua
Dementiariski oli suurempi naisilla
Yhteys oli vielä voimakkaampi, jos päävammoja oli useampia. Kahdesti tai useammin päävamman kärsineiden sairastumisriski oli yli kaksi kertaa suurempi kuin verrokkien.
Tulokset viittasivat myös siihen, että päävammaan liittyvä dementiariski oli suurempi naisilla kuin miehillä. Myös valkoihoiset sairastuivat todennäköisemmin kuin afroamerikkalaiset, mutta tarkkaa syytä näille yhteyksille ei tiedetä.
Lue myös: Tutkijat pelkäävät, että korona voi lisätä dementiariskiä: "Sanoisin jopa, että todennäköistä"
Dementioita olisi voinut estyä ilman vammautumista
Jos päävammojen ja dementian yhteys on kausaalinen, lähes 10 prosenttia tässä potilasryhmässä todetuista dementioista olisi voinut estyä ilman vammautumista. Havainto korostaa päävammojen vähentämisen tärkeyttä myös muistisairauksien ehkäisyssä.
Suomessa sairaaloissa hoidetuista aivovammoista syntyy liikenneonnettomuuksissa noin 20 prosenttia, kaatumis- tai putoamistapaturmissa noin 65 prosenttia ja väkivaltatapahtumissa noin 5 prosenttia. Noin puolet aivovammoista syntyy alkoholin vaikutuksen alaisena.
Tutkimus julkaistiin Alzheimer’s & Dementia: the Journal of the Alzheimer’s Association -lehdessä.
Lue myös: Unohteletko jatkuvasti asioita? 8 mahdollista syytä
Katso myös: Hajamielinen vai muistisairas? Mistä muistisairauden tunnistaa? Yleislääketieteen erikoislääkäri antoi vastauksia Hyvää Elämää -ohjelmassa huhtikuussa 2017:
7:42
Lue lisää lifestyle-aiheista!
Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.