Urheilija, älä aliarvioi unen tärkeyttä – lihaksesi korjaantuvat yön aikana

Yöuni ja lepo vaikuttavat suurissa määrin liikuntasuorituksiin ja palautumiseen. Unen aikana lihakset korjaantuvat ja vartalosta tulee entistä voimakkaampi, kertoo ergonimia-asiantuntija.

Oikeanlainen harjoittelu, terveellinen ravinto ja riittävä lepo ovat huippu-urheilijan arjen peruspilarit. Hiljattain tehdyssä, urheilijoiden unta kartoittaneessa suomalaistutkimuksessa selvisi, että unella on aiemmin oletettua suurempi merkitys liikuntasuorituksiin ja niistä palautumiseen.

– Harjoittelussa rikotaan kudoksia, mutta yöunessa saadaan energiaa niiden korjaamiseen. Levon aikana vartalosta tulee entistä voimakkaampi, Unikulman ergonomia-asiantuntija Vesa Tuominen kertoo.

Kolminkertainen naisten kolmiloikan Suomen mestari Kristiina Mäkelä on uransa aikana oppinut unen vaikutuksen vaikeimman kautta. Aiemmin hän kärsi urheiluvammoista.

– Uskon, että jokainen urheiluvammani on ollut tulos siitä, etten ole levännyt tarpeeksi. Vammoja minulla on riittänyt, mutta nyt olen onneksi säästynyt niiltä. Tällä hetkellä harjoittelu, ravinto ja lepo ovat tasapainossa. Kun kroppa ehtii levätä tarpeeksi, on se valmis seuraavaan treeniin eikä ylirasitusta tule, Mäkelä kertoo.

– Hyvää unta on mahdotonta kompensoida lihashuollolla tai ravinnolla, minkä vuoksi se on erittäin tärkeää huippu-urheilussa. Eikä lepääminen ole vain huippu-urheilijan juttu, vaan se on tärkeää myös muille.

Tämän lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää oikeanlaiseen vuoteeseen, joka pitää vartalon paikoillaan ja vähentää pyöriskelyä sängyssä. Tuomisen mukaan venyttävän patjan avulla sänky venyttää lihaksia koko yön, vähentää lihasten kuona-aineita ja pitää vartalon rentona.

Herätä kaikki aistisi aamulla

Hyvän unen lisäksi myös vuorokausirytmillä on valtava merkitys suoritukseen. Vesa Tuomisen mukaan ihmisen tulisi herätä aina samaan aikaan, oli kyseessä sitten arki tai loma. Herätä pitäisi mahdollisimman monella aistilla.

– Herätessä tulisi heti nousta sängystä, heittää kylmää vettä kasvoille ja katsoa televisiosta sinistä valoa ja kuunnella uutisia. Näin mahdollisimman moni aisti tajuaa, että nyt herätään.

– Jos jäädään sänkyyn lojumaan, ovat aistit eri ajoissa, ja silloin myös nukahtaminen vaikeutuu. Moni unettomuus johtuu siitä, ettei osata herätä oikein.

Urheilusuorituksen oikea ajoittaminen on myös tärkeää. Tuomisen mukaan päivän huippusuoritus tulisi ajoittaa 6–8 tunnin päähän heräämisestä.

– Usein urheilijat alkavat vaihtaa vuorokausirytmiä jo Suomessa ennen kisamaahan matkustamista, jotta uuteen aikaan tottuminen olisi helpompaa, Tuominen tietää.

Lähde: Unikulma

Lue myös:

    Uusimmat