Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Lounaiden hinnat kipuavat ylöspäin, mutta samalla kasvaa myös lounasedun arvo – miksei sitä voi käyttää valmisruokaan?

0:59img
KATSO MYÖS: Kysyimme helsinkiläisiltä, kuinka paljon he olisivat valmiita maksamaan lounaasta.
Julkaistu 01.09.2023 07:21

Emmi Niiniaho

Lounasravintolat ovat joutuneet nostamaan hintojaan, mutta myös verottajan määrittämä lounasedun maksimiarvo on noussut. Lounasetua osataankin nykyään käyttää monipuolisesti muuallakin kuin työpaikkaruokalassa.

Lounaiden hinnat ovat selkeästi nousseet viime vuosina muun muassa inflaation ja ruoan hinnan nousun seurauksena. 

Hintojen nousu heijastuu myös verottajan säätelemään lounasedun määrään, joka on Edenred Suomen työelämäasiantuntija Laura Kuuselan mukaan kehittynyt varsinkin viimeisen kolmen vuoden aikana hyvin.

Epassin maajohtaja Niklas Löfgren kertoo, että koronan aikana lounasedun käyttöaste tippui, mutta toisaalta myös monipuolistui esimerkiksi ruokalähettipalveluiden kautta.

Nyt lounasedun käyttöaste on kuitenkin palannut siihen, mitä se oli ennen koronaa, vaikka etätöitä tehdään yhä enemmän kuin ennen pandemiaa.

Tämä tarkoittaa sitä, että lounasetua on alettu hyödyntämään monipuolisemmin myös muualla kuin oman työpaikan ravintolassa – esimerkiksi ruokalähettipalveluissa, ruokakaupassa, sekä arjen lisäksi viikonloppuisin ja iltaisin.

Suomalaisten muuttunut työkulttuuri kuitenkin kaipaisi yhä joustavampia ja laajempia käyttömahdollisuuksia lounasedulle.

Lue myös: Työpaikkalounastaja ei luovu ateriastaan, vaikka elinkustannukset lyövät silmille

Lounaiden hinnat seuraavat lounasedun arvoa

Työsuhde-etuna tarjottavan lounasedun maksimiarvosta 25 prosenttia on verovapaata, jonka työnantaja maksaa ja 75 prosenttia työntekijä maksaa itse. On myös mahdollista, että lounasetu tulee kokonaan palkan päälle, mutta se on Edenredin Laura Kuuselan mukaan harvinaisempi järjestely.

Verottaja säätää lounasedun maksimiarvon seuraavalle vuodelle aina vuoden lopussa. Kun uusi arvo tulee tietoon, lounasravintolat saattavat nostaa Kuuselan mukaan samassa suhteessa lounaan hintaa.

3108_lounas_hinnat_graffa

Näin verottajan säätämän lounasedun maksimiarvo on kehittynyt viime vuosina.

Niklas Löfgren kertoo, että Epassin datan mukaan lounaan hinta on suurimmissa kaupungeissa, kuten Turussa, Tampereella ja pääkaupunkiseudulla, joka vuosi lähellä lounasedun maksimiarvoa. Koko maan keskiarvo on noin 90 prosenttia lounasedun maksimiarvosta.

– Etenkin kun katsotaan isompia lounasravintoloita, niin kyllä ne ohjaavat sen [maksimiarvon] mukaan hintaa. Hinnoissa on kuitenkin maantieteellisiä eroja, Löfgren kertoo.

Kuusela lisää, että lounaiden hintojen sekä verotettavan lounasedun nostoon vaikuttaa voimakkaasti yleinen inflaatiotilanne, joka ajaa ravintoloita miettimään hinnoitteluaan tarkasti.

Lue myös: Hampurilaisensa Woltin tai Foodoran kautta tilaava voi yllättyä – tiesitkö tästä Mäkkärin hintakikkailusta?

Lounaiden hinnoissa on maantieteellisiä eroja

Työnantaja saa itse päättää, antaako työntekijöilleen juuri maksimiarvon mukaisen lounasedun vai sitä pienemmän edun.

Lounashintojen eroista kertookin Laura Kuuselan mukaan jotain se, että pienemmillä paikkakunnilla työnantajan tarjoama lounasetu saattaa olla usein pienempi kuin maksimiarvo.

epassi

Varsinkin pääkaupunkiseudulla lounaiden keskihinta on vuosittain lähellä lounasedun maksimiarvoa.

Suurin osa Edenredin asiakasyrityksistä valitsee Kuuselan mukaan kuitenkin juuri maksimiarvon mukaisen lounasedun.

Jos lounasetu on taas sovittu esimerkiksi juuri alakerran ravintolaan sopimusruokailuna, lounasedun määrä saattaa olla Niklas Löfgrenin mukaan maksimiarvoa pienempi.

– Kaikki eivät anna täyttä maksimimäärää, keskiarvomme on reilu 12 euroa. Pääkaupunkiseudulla maksimiarvo on melko standardi, koska lounasta ei saa halvemmalla, Löfgren kertoo.

Lue myös: Viiden euron buffet löi ällikällä! Testasimme yhden Helsingin halvimmista lounaista: Tällaista ruoka on

Myös lounasedun alarajaa nostettiin

Lounasedun maksimiarvosta puhuttaessa on hyvä huomioida myös se, että lounasedun minimialarajaa nostettiin tänä vuonna ennätyksellisen korkealle.

Jos lounasostos ei siis yllä yli minimirajan, siihen ei voi käyttää lounasetua.

lounas

Lounasedulla on myös alaraja. Jos lounas ei maksa yli kahdeksaa euroa, siihen ei saa lounastukea.

Vuonna 2022 lounasedun minimiraja oli 7,15 euroa ja vuonna 2023 minimiraja nousi kahdeksaan euroon.

– Näkisin että alaraja ei saisi enää kauheasti tuosta nousta, koska lounas rupeaa olemaan aika kallis monelle työntekijälle, Niklas Löfgren toteaa.

Lue myös: Tässä ovat Suomen parhaat lounasravintolat 2022

Lounasetua käytetään monipuolisesti, mutta lisäjoustavuudelle olisi kysyntää

Työntekokulttuurin muutoksen myötä myös lounasedun käyttöön haetaan yhä enemmän joustavuutta ja Laura Kuuselan mukaan verottajan kanssa käydään keskustelua siitä, miten lounasedun käyttöä saataisiin laajemmaksi. 

– Tällä hetkellä lounasetua voi käyttää ruokakaupoissa ostamalla kaupassa valmistettuja tuotteita, esimerkiksi salaattipöydästä tai sushibuffetista. Mutta miten saataisiin laajennettua vielä enemmän, että esimerkiksi erilaiset pakatut valmisruoat sisältyisivät lounasedun piiriin? Kuusela toteaa.

ruokalähetti

Ruoankuljetuspalvelut Wolt ja Foodora ovat ottaneet merkittävästi jalansijaa lounasedun käyttäjien keskuudessa.

Samaa sanoo myös Niklas Löfgren.

– Einesten laatu on mennyt eteenpäin todella paljon. Einesruokien laatuun, makuun ja valikoimaan on panostettu huomattavasti, mutta nämä eivät ole vielä verottajan hyväksymiä lounastuotteita, Löfgren toteaa.

Edenredillä on Suomessa puoli miljoona lounasetua hyödyntävää käyttäjää. Epassin kautta saa henkilöstöetuja noin miljoona suomalaista ja heistä vajaalla puolella on myös lounasetu. 

Lue myös: Markettisushi myy, mutta suosittu sushiravintola on yllättäen pulassa: "Ihmisillä on ehkä yleistä pelkoa takapuolessa"

Lue myös: "Kaikki on persaukisia ja maa menee ihan päin helvettiä" – Henri Alén kertoo ravintoloiden kimurantista tilanteesta

Lue uusimmat lifestyle-jutut!

Katso myös: Henri Alén tyrmäsi Huomenta Suomen haastattelussa yleisen harhaluulon ravintoloiden tuotoista ja kertoi alan yleisestä tilanteesta.

10:19img

Miten ravintoloilla menee nyt?

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka