Tiramisun kehittänyt Roberto on kuollut – näin ikoninen herkku syntyi

tiramisu
Tiramisu on tunnettu jälkiruoka. Shutterstock

Tiramisun isänä pidetty italialaiskondiittori menehtyi 81 vuoden iässä.

Tunnetun italialaisen jälkiruoan, tiramisun, luojana pidetty Roberto "Loli" Linguanotto on kuollut 81-vuotiaana, kertoo amerikkalainen USA TODAY NEWS -sivusto.

Koillis-Italiassa sijaitsevasta La Beccherie -ravintola kertoi Facebook-sivullaan, että Linguanotto menehtyi sunnuntaina. 

Hän työskenteli kyseisessä ravintolassa kondiittorina, kun hän kehitti maailmankuulun reseptin yhdessä ravintolanomistajan vaimon Alba Campeolin kanssa.

Washington Post kertoo, että Linguanotto kuoli pitkäaikaisen sairastelun jälkeen. 

Tiramisu syntyi vahingossa

Tiramisuun tulee mascarponejuustoa, espressoa, kaakaojauhetta ja lady fingers -keksejä, joista käytetään myös nimitystä savoiardi-keksit.

Linguanotton mukaan tiramisu syntyi aikoinaan sattumalta, kun hän vahingossa läikytti mascarponea kulhoon, jossa oli kananmunia ja sokeria.

Myöhemmin hän lisäsi joukkoon savoiardi-keksejä ja espressoa kehittäessään ruokalajia yhdessä Alba Campeolin kanssa.

Campeolin pariskunta kuoli marraskuussa 2021 vain muutaman päivän sisällä toisistaan.

Jälkiruoka tuli ravintoloiden ruokalistalle vuonna 1972 ja nyt sen tietävät kaikki.

Toinen versio tapahtuneesta

On esitetty myös toisenlaisia versioita siitä, kuka tiramisun keksi ja missä. 

La Beccherien verkkosivuilla kerrotaan, että Alba Campeolin versio tiramisun synnystä on erilainen kuin Linguanotton.

Hän kertoo saaneensa inspiraation sen luomiseen anoppinsa vuonna 1955 tekemästä makeasta aamiaisleivonnaisesta ja pyytäneensä Linguanotton mukaan kehittämään reseptiä.

Kaksikon rooli myös kiistetty

Jotkut ovat kiistäneet Linguanotton ja Campeolin roolin tiramisun kehittäjinä, kertoo Washington Post

Vaikka useimmat ovat samaa mieltä siitä, että jälkiruoka on peräisin Italian Trevisosta 1960- tai 1970 -luvulta, joidenkin mukaan se olisi alun perin kehitetty vuosisatoja sitten. 

Baltimorelainen keittiömestari Carminantonio Lannaccone väitti aiemmin keksineensä tiramisun leipomossa, jonka hän perusti muutettuaan Trevisosta Yhdysvaltoihin vaimonsa kanssa

Kunnianosoituksia Linguanotton "makealle perinnölle"

Joka tapauksessa Linguanotton menehtymisen jälkeen häntä on muisteltu kiittäen hänen vaikutuksesta konditorian maailmassa. Hänelle teki kunniaa muun muassa Veneton kuvernööri Luca Zaia Daily Mailin mukaan. 

Lisäksi maailmanlaajuinen leivontakilpailu Tiramisu World Cup muisti Linguanottoa Instagramissa kirjottaen, että "hänen makea perintönsä elää sydämissämme ikuisesti". 

Nappaa resepti: Tiramisu amaretolla

Katso myös video: Nerokas ja helppo herkku Oreo-kekseistä! Vain kaksi raaka-ainetta!

Näin teet Oreo-kekseistä "sushia" 1:14
Tällaisen herkun voit loihtia Oreo-kekseillä!

Lähde: USA TODAY

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.