Tiramisun kehittänyt Roberto on kuollut – näin ikoninen herkku syntyi
Tiramisun isänä pidetty italialaiskondiittori menehtyi 81 vuoden iässä.
Tunnetun italialaisen jälkiruoan, tiramisun, luojana pidetty Roberto "Loli" Linguanotto on kuollut 81-vuotiaana, kertoo amerikkalainen USA TODAY NEWS -sivusto.
Koillis-Italiassa sijaitsevasta La Beccherie -ravintola kertoi Facebook-sivullaan, että Linguanotto menehtyi sunnuntaina.
Hän työskenteli kyseisessä ravintolassa kondiittorina, kun hän kehitti maailmankuulun reseptin yhdessä ravintolanomistajan vaimon Alba Campeolin kanssa.
Washington Post kertoo, että Linguanotto kuoli pitkäaikaisen sairastelun jälkeen.
Tiramisu syntyi vahingossa
Tiramisuun tulee mascarponejuustoa, espressoa, kaakaojauhetta ja lady fingers -keksejä, joista käytetään myös nimitystä savoiardi-keksit.
Linguanotton mukaan tiramisu syntyi aikoinaan sattumalta, kun hän vahingossa läikytti mascarponea kulhoon, jossa oli kananmunia ja sokeria.
Myöhemmin hän lisäsi joukkoon savoiardi-keksejä ja espressoa kehittäessään ruokalajia yhdessä Alba Campeolin kanssa.
Campeolin pariskunta kuoli marraskuussa 2021 vain muutaman päivän sisällä toisistaan.
Jälkiruoka tuli ravintoloiden ruokalistalle vuonna 1972 ja nyt sen tietävät kaikki.
Toinen versio tapahtuneesta
On esitetty myös toisenlaisia versioita siitä, kuka tiramisun keksi ja missä.
La Beccherien verkkosivuilla kerrotaan, että Alba Campeolin versio tiramisun synnystä on erilainen kuin Linguanotton.
Hän kertoo saaneensa inspiraation sen luomiseen anoppinsa vuonna 1955 tekemästä makeasta aamiaisleivonnaisesta ja pyytäneensä Linguanotton mukaan kehittämään reseptiä.
Kaksikon rooli myös kiistetty
Jotkut ovat kiistäneet Linguanotton ja Campeolin roolin tiramisun kehittäjinä, kertoo Washington Post.
Vaikka useimmat ovat samaa mieltä siitä, että jälkiruoka on peräisin Italian Trevisosta 1960- tai 1970 -luvulta, joidenkin mukaan se olisi alun perin kehitetty vuosisatoja sitten.
Baltimorelainen keittiömestari Carminantonio Lannaccone väitti aiemmin keksineensä tiramisun leipomossa, jonka hän perusti muutettuaan Trevisosta Yhdysvaltoihin vaimonsa kanssa
Kunnianosoituksia Linguanotton "makealle perinnölle"
Joka tapauksessa Linguanotton menehtymisen jälkeen häntä on muisteltu kiittäen hänen vaikutuksesta konditorian maailmassa. Hänelle teki kunniaa muun muassa Veneton kuvernööri Luca Zaia Daily Mailin mukaan.
Lisäksi maailmanlaajuinen leivontakilpailu Tiramisu World Cup muisti Linguanottoa Instagramissa kirjottaen, että "hänen makea perintönsä elää sydämissämme ikuisesti".
Nappaa resepti: Tiramisu amaretolla |
Katso myös video: Nerokas ja helppo herkku Oreo-kekseistä! Vain kaksi raaka-ainetta!
Lähde: USA TODAY
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka