Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Tumman tertun yksi rypäle olikin vihreä – miksi? Tätä et tiennyt viinirypäleistä: "Kuluttajat haluavat ostaa vain..."

0:33imgTumman viinirypäletertun yksi rypäle olikin vihreä – miksi?
Julkaistu 18.04.2022 09:43

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Salaattia kokoavaa toimittajaamme odotti tummien rypäleiden rasiassa yllätys: viinirypäletertun yksi rypäle olikin vihreä. Erivärisiä ja -muotoisia rypälelajikkeita on kaikenlaisia, mutta suomalaiset ovat rypäleostoksissaan hieman kranttuja, paljastaa asiantuntija.

Salaattia kokoavaa toimittajaamme odotti tummien rypäleiden rasiassa yllätys: viinirypäletertun yksi rypäle olikin vihreä. Tummien rypäleiden seasta pilkistänyt vihreä rypäle oli kiinni tertussa, joten se ei ollut harhaillut rasiaan muualta. Mistä siis on kyse? Selvitimme rypäleiden salat! Erikoisen rypäleen näet yllä olevalla videolla.

Lue myös: Tässä on espresson ja suodatinkahvin todellinen ero

"Kun rypäle kehittyy ja kasvaa täyteen kokoonsa, muuttuu väri"

Rypäleet ovat ryhmänä laaja. Erivärisiä ja -muotoisia rypälelajikkeita on kaikenlaisia, niin vaaleita kuin sysimustiakin.

– Kun rypäle kehittyy ja kasvaa täyteen kokoonsa, muuttuu väri hailakan vihreästä tummaksi sen perimän mukaan, millaisia lajikeominaisuuksia kulloisellakin rypäleellä on, kertoo myyntipäällikkö Annika Hongell-Hakkarainen Satotukusta.

Rypäleet kerätään, kun pääsato on valmis. Siksi terttuun saattaa jäädä yksittäisiä rypäleitä, jotka ovat jäljessä kypsymisestä niin kokonsa kuin värityksensäkin puolesta.

– Rypäletertussa saattaa olla kehityksen ja kasvun alussa olevia pieniä rypäleitä ja täyteen kokoonsa kasvaneita yksilöitä, ja toisinaan nämä kasvun alkuvaiheessa olevat "babyrypäleet" saattavat poiketa tertun muiden rypäleiden väristä vain siksi, että niiden kasvu on syystä tai toisesta perässä.

Jos eri värinen rypäle ei ole pilaantunut, mitään estettä syömiselle ei ole. Yksi tumma rypäle muutoin vihreässä tertussa kuitenkin kannattanee jättää syömättä.

– Tällainen rypäle voisi löytyä siinä tapauksessa, että vihreä rypäle olisi pilaantunut ja muuttunut tummaksi. Muuten on hyvin harvinaista, että kaksi lajiketta sekoittuisi niin, että samaan terttuun kasvaisi sekä tummia että vaaleita rypäleitä. Kotipuutarhan lajikkeissa tällaista voi toki sattua, Hongell-Hakkarainen kuvailee.

Katso myös: Maistatimme Frex-perunaa rinnakkain kaupan halvan yleisperunan sekä Lapin puikula -perunan kanssa. Mikä perunoista muodostui lopulta raadin suosikiksi? Juttu jatkuu videon alla.

3:03img

Rypäleitä on lukemattomiin eri tarkoituksiin 

Rypäleet luokitellaan vihreisiin, punaisiin, sinisiin ja mustiin lajikkeisiin ja tämän lisäksi useisiin erilaisiin luokkiin, kuten siemenettömiin ja siemenellisiin lajikkeisiin, elintarviketeollisuuden käyttöön, sellaisenaan syötäviksi tai viinin valmistukseen tarkoitettuihin lajikkeisiin. Tuoteryhmänä "rypäleet" onkin hyvin vanha.

– On mahdotonta sanoa, kuinka paljon lajikkeita on olemassa, mutta varmaa on, että villirypäleistä kaikki on aikanaan lähtenyt liikkeelle. Viinirypäleitä on kasvanut niin monessa eri maanosassa, että ne ovat itsestäänkin jalostuneet, mutta toki ihminen on myös niitä jalostanut omien tarpeidensa ja halujensa mukaan, Hongell-Hakkarainen kuvailee.

– Villirypäleitä tai alkurypäleitä on ollut usean värisiä ja muotoisia. Ihmisten toiveiden mukaan jalostustyötä on tehty vuosisatojen ajan niin, että tänä päivänä on makeita ja siemenettömiä lajikkeita sellaisenaan syötäväksi tarkoitettujen rypäleiden kategoriassa. Erikseen tulevat sitten muut rypälekategoriat, kuten viininviljelyyn ja muun muassa rusinoiden ja sukaattien valmistukseen tarkoitetut lajikkeet.

Lue myös: Espanjan viininviljelijät käyvät sopeutumistaistelua – sadonkorjuun ajoitus on ratkaiseva

"Kuluttajat haluavat ostaa vain hyvin voimakkaan vihreän värisiä rypäleitä"

Hongell-Hakkaraisen mukaan Suomessa tiedetäänkin valitettavan vähän eri rypälelajikkeista.

– Kuluttajat haluavat ostaa vain hyvin voimakkaan vihreän värisiä rypäleitä. Ilmeisesti tämä on iskostunut mieliin ainoana oikeana värinä vihreän rypälelajikkeen kohdalla, vaikka tämän väriset rypäleet saattavat olla hyvin hapokkaita ja koostumukseltaan kovia.

Hailakampi voisi olla parempi, sillä monet väriltään haaleamman vihreät rypäleet ovat Hongell-Hakkaraisen mukaan usein todella makeita ja siten herkullisia.

Rypäle"Kuluttajat haluavat ostaa vain hyvin voimakkaan vihreän värisiä rypäleitä." Kuvituskuva.

– Me suomalaiset emme jostakin syystä luota niiden hyvään makuun emmekä osaa niitä täällä Suomessa ostaa.

Tummissa rypäleissä suomalaisten suosiossa ovat keskitummat ja punaiset rypälelajikkeet.

"Monet hyvät ja makeat siemenelliset lajikkeet jäävät tuomatta maahan"

Euroopan ja Etelä-Afrikan satokaudella Suomeen tuodaan pääasiassa tummaa Crimson-lajiketta ja Intian kaudella puolestaan vihreää Thompson -lajiketta. Suositut Euroopan kesälajikkeet ovat nimeltään Summer ja Autum royal.

– Tämän hetken herkkurypäle on Sweet Saphire, joka on hyvin tumma väritykseltään ja supermakea.

Vaikka siemenetön rypäle on helppo valinta, muutakin kenties kannattaisi kokeilla.

– Kuluttajat haluavat ostaa siemenettömiä lajikkeita, ja siksi monet hyvät ja makeat siemenelliset lajikkeet jäävät tuomatta maahan, vaikka siellä olisi monia herkullisia lajikkeita tarjolla, Hongell-Hakkarainen sanoo.

Lue myös: Tiesitkö? Pensas- ja metsämustikalla oleellinen ero – näitä marjoja suomalainen ravitsemusterapeutti suosittelee erityisesti syömään

Lue myös: Satsuma, klementiini vai mandariini? Näin erotat sitrushedelmät toisistaan

Katso myös: Tiedätkö, mistä viinin hinta oikeasti muodostuu? Tämä on 7,5 euron ja 15 euron viinipullon ero!

0:48img

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Hedelmät