Äyriäispatee

Hyvää juhlapöytään! Pateessa on maukkaat ainesosat, voit käyttää kaikkea kiinteää valkeaa kalaa pohjana. Voit valmistaa pateen päivää ennen tarjoilua. Kastikkeen voit maustaa haluamallasi hienonnetuilla yrteillä.

10 viipaleeseen

  • 300 g piikkikampelan fileetä
  • 300 g haukifileetä
  • 4 dl kuohukermaa
  • 2 munanvalkuaista
  • 1 nippu tilliä, hienonnettuna
  • 1 prk taskurapua, n. 2 dl lihaa
  • 400 g simpukoita vedessä
  • 400 g kuorellisia katkarapuja
  • suolaa ja cayennepippuria

Kastike

  • 4 dl ranskankermaa
  • 2 tl vaaleaa dijonsinappia
  • 1 lavakurkku, karkeasti raastettu
  • suolaa ja mustapippuria

Valmistusohje

1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

2. Jauha kalafileet hienoksi taikinaksi.

3. Vatkaa valkuaiset ja kääntele taikinaan. Vatkaa kerma kevyesti ja lisää vähän kerrallaan kalaseokseen. Mausta suolalla ja cayennella.

4. Laita taikina kylmään.

5. Voitele ja jauhota pitkulainen, n. 2 litran vuoka.

6. Kuori katkaravut, säästä muutama kokonainen koristeluun, hienonna loput karkeasti. Säästä 12-15 simpukkaa, hienonna loput.

7. Sekoita kylmä taikina sekä valutetut taskuravunlihat, simpukka- ja katkarapusilppu sekä tilli.

8. Kaada puolet taikinasta vuokaan, laita päälle kokonaiset simpukat, laita päälle loput taikinasta. Peitä vuoka alumiinifoliolla, johon pistelet muutaman ilmareiän.

9. Paista vesihauteessa uunin alatasolla n. 1 tunti. Poista folio loppua kohti jotta pinta saa väriä.

10. Anna pateen jäähtyä vuoassaan yön yli jääkaapissa. Kumoa, paloittele aika paksuiksi viipaleiksi ja koristele. Sekoita kastike, tarjoile pateen kera.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!