Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Bouillabaisse ja rouille

8:05img
Julkaistu 23.05.2017 14:43

MTV LIFESTYLE

Makujen Aamu -ohjelman Marcos Gois lupaa, että kesän maukkaimman kalakeiton resepti on tässä. Bouillabaisse vie ajatuksen Välimerelle, missä on aina kesä!

6-8 annosta

  • 400 g yleisperunaa
  • 1 fenkoli
  • 2 porkkanaa
  • 1 sipuli
  • pala purjoa
  • 2 sellerin vartta
  • 4-6 kypsää tomaattia tai 1 tölkki (400g laadukasta tomaattimurskaa esim. Mutti)
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1/2 punainen chilipalko
  • 700-800 g erilaisia kaloja fileinä (lohta, kuhaa, siikaa, ahventa tms)
  • nippu tuoretta timjamia
  • nippu tuoretta rakuunaa
  • nippu lehtipersiljaa
  • 1,5 dl oliiviöljyä
  • 1,5 l hyvää kalalientä
  • 3 dl kuivaa valkoviiniä
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 pkt sahramia (0,5g) (jätä pieni ripaus rouilleen)
  • 200 g isoja katkarapuja (mielellään kokonaisia kuorineen)
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Rouille

  • 3 keltuaista
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 tl suola
  • pari rouhaisua mustapippuria
  • 1 sitruunan mehu
  • ripaus cayennenpippuria
  • ripaus sahramia
  • 1,5dl rypsiöljyä
  • 1,5dl oliiviöljyä

Valmistusohje

Kuori ja leikkaa vihannekset kuutioiksi. Hienonna valkosipuli ja chili.

Kuutioi kalat ja suolaa ne kevyesti kulhossa. Hienonna yrtit. 

Lisää kattilaan 1dl oliiviöljyä, valkosipuli ja chili, kuullota hetki kunnes aromit pääsevät liikkeelle.

Lisää kuutioitu peruna, sipuli ja porkkana, kuullota hetki.

Lisää laakerinlehdet, purjo, fenkoli ja selleri. Kaada kattilaan myös valkoviini, kiehauta ja keitä peri kolme minuuttia.

Lisää kalaliemi ja tomaatit. Anna kiehua 10-15 minuuttia.

Lisää paloitellut kevyesti suolatut paloitellut kalat, katkaravut, yrtit sekä sahrami ja anna hautua kannen alla 2-3 minuuttia. 

Tarkista maku ja mausta tarvittaessa vielä suolalla ja mustapippurilla. Peitä kannella ja siirrä kattila pois levyltä, anna hautua vielä 2 minuuttia.

Valmista sitten rouille. Sekoita tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella kaikki muut rouillen ainekset öljyä lukuun ottamatta. Lisää öljyt ohuena nauhana kokoajan sekoittaen kunnes rouille on silkkistä.

Jos haluat rouillesta hiukan ohuempaa, lisää joukkoon tilkka kädenlämpöistä vettä.

Tarjoile keitto syvästä kulhosta. Viimeistele annos lusikallisella rouillea. 

Tuoreimmat aiheesta

Makujen aamu