Makujen aamu -ohjelmassa Teresa Välimäki loihti pöytään japanilaisella maustekastikkeella, ponzulla, maustettua lohikeittoa. Reseptistä tulee neljä annosta.
Ponzulla maustettu lohikeitto
- 600–700 g lohifileetä
- 1 dl ponzukastiketta (esim. Kikkoman)
- 100–150 g kylmäsavulohta
- 6 isoa perunaa
- 1 pieni palsternakka
- 1 pieni purjosipuli
- tilkka rypsiöljyä
- vettä
- 10 kpl maustepippureita
- 2 laakerinlehteä
- 1–1,5 tl suolaa
- 2 dl kermaa
- 1 rkl valkoviinietikkaa
- nippu tilliä
Valmistusohje
Leikkaa lohi kuutioiksi ja laita ne kulhoon. Kääntele joukkoon ponzukastike ja jätä maustumaan. Suikaloi kylmäsavulohi.
Kuori ja paloittele perunat ja palsternakka. Leikkaa purjosta pois latva ja kanta. Halkaise se, huuhtele juoksevan veden alla ja hienonna. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota kasvikset öljyssä. Kaada vettä kattilaan niin että vihannekset peittyvät. Lisää pippurit, laakerinlehdet ja suolaa. Anna kiehua, kunnes kasvikset ovat lähes kypsiä.
Lisää kerma sekä etikka ja kiehauta nopeasti. Lisää maustuneet lohipalat, kylmäsavulohi sekä hienonnettu tilli keittoon. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla vielä 5-10 minuuttia. Älä anna keiton kiehua, etteivät kalapalat hajoa. Tarjoa hyvän ruisleivän kera.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"